Reclamă

Un nou studiu publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society demonstrează că vârsta unei galaxii este factorul principal care determină modul în care stelele se deplasează în cadrul acesteia. Conform cercetării, efectuată de universități și observatoare de top, galaxiile vechi au stele cu mișcări mai haotice și mai puțin ordonate față de cele tinere.

Profesorul Scott Croom, de la Universitatea Sydney, Australia, și prim autor al studiului, explică: „Odată ce ții cont de vârstă, nu se mai remarcă în mod esențial nicio tendință legată de mediu sau masă. Dacă găsești o galaxie tânără, se vor roti, iar dacă găsești o galaxie bătrână, vor avea orbite mai aleatoare.”

Analiza a utilizat date obținute prin programul SAMI Galaxy Survey, observând 3.000 de galaxii din medii diferite, ajungând la concluzia că galaxiile tinere sunt adevărate „fabrici” de stele, spre deosebire de cele vechi, unde procesul de formare a stelelor este aproape inexistent. Această caracteristică distinge galaxii precum Calea Lactee, încă activă în formarea de stele noi.

Dr Jesse van de Sande, co-autor al studiului, adaugă o nuanță: „Vârsta este influențată de mediu. Galaxiile din mediile mai dense sunt, în mare, mai bătrâne. Totuși, nu mediul dens le reduce spinul, ci pur și simplu vechimea lor.”

Acest studiu răstoarnă presupunerile anterioare potrivit cărora mediul sau masa galactică erau factorii principali în comportamentul de rotație al galaxiilor, subliniind în loc rolul crucial al vechimii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro