Variola maimuței creează din ce în ce mai multe probleme în ultima perioadă.

Tot mai multe cazuri au ieșit la iveală în statele din lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se declară îngrijorată, dar persoanele infectate nu au ajuns internate în unități sanitare. 

Informațiile epidemiologice pe care le are OMS până în acest moment sunt unele limitate și specialiștii în sănătate încearcă să țină totul sub control. Se dorește limitarea cât mai mult a virusului pentru a nu se ajunge la izolare și pandemie precum Sars-Cov-2, care a creat atât de multe probleme.

În câteva state din Europa s-au înregistrat cele mai multe cazuri, precum Marea Britanie 207 cazuri, Spania 156 cazuri, Portugalia 138 cazuri și Germania 57 de cazuri. În Canada se înregistrează 58 de cazuri. În Australia, Maroc, Argentina și Emiratele Arabe Unite un singur caz în fiecare țară.

„Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut. Riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească, dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit.”, au anunțat specialiștii Organizației Mondiale de sănătate într-un raport.

Sursa foto: Pixabay

Riscul global este unul moderat

OMS anunță că riscul la un nivel global este unul moderat și cele mai multe cazuri au fost raportate în țările endemice. Ceea ce ar putea reprezenta o problemă mai mare, este apariția bolii în țările non-endemice. Raportat la numărul de pacienți, foarte puțini au ajuns spitalizați.

„OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat. Se ține cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variola maimuţei sunt raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice.”, au mai spus specialiștii.

Organizația Mondiale a Sănătății a raportat că nu există niciun deces în țările non-endemice, față de cele endemice. În mai multe state eu avut loc decese, precum Camerun, Republica Democrată Congo, Nigeria, Liberia, Coasta de fildeș, Ghana, Congo-Brazzaville. Aici boala a fost depistată prima dată doar la animale. În doar șapte țări din acest top au fost raportate 66 de decese de la începutul anului și până acum.