Încă nu am scăpat definitiv de pandemia Sars-Cov-2 și un nou virus își face apariția. În America Latină și Europa s-au raportat mai multe cazuri de variola maimuței, iar specialiștii trag un semnal de alarmă. Simptomele sunt îngrijorătoare și se dorește evitarea unui nou colaps sanitar.
Variola maimuței a început să dea bătăi de cap specialiștilor în domeniul sănătății. Este o boală originară din Africa ce face victime și în alte continente, precum America sau Europa. Peste 200 de persoane infectate sunt tratate pentru acest virus și niciunul nu este pe continentul cald.
Ce este variola maimuței
Deși pare că maimuțele sunt purtătoare de această boală, nu este așa. Virusul este întâlnit cel mai adesea la rozătoare mici din Africa, precum șobolanii. Mai multe mamifere s-au infectat cu această boală, printre care și maimuțele și veverițele. În 1958 s-a descoperit pentru prima dată după ce cercetare unde s-au găsit leziuni și umflături pe animale.
Boala este o infecție virală care face parte din aceeași familie cu variola, care a ucis secolul trecut milioane de oameni. În 1977 variola a fost eradicată complet. Primul caz de variola maimuței pe continentul european a apărut în 2018 în Marea Britanie.
Ce simptome apar
Boala a fost depistată în țările din centrul și vestul Africii, pe lângă pădurile tropicale. Variola maimuței se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, precum maimuțe, veverițe sau șobolani. Totodată, se poate lua și prin contaminarea hainelor sau așternuturilor.
Dacă o persoană se infectează, simptomele sunt asemănătoare cu o răceală, înainte de apariția iritațiilor. Sunt incluse febra, durerile de cap, dureri de mușchi, oboseală, dureri de spate și apoi apar umflăturile. După ce febra scade, la nivelul pielii apare o iritație pe față, apoi se extinde pe tot corpul, inclusiv pe palme și tălpi. Mâncărimile sunt puternice, iar când se deschid leziunile pot rămâne cicatrici.