Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe glob, consolidând posibilitatea ca întregul an să devină cel mai fierbinte de până acum, conform unui raport publicat de serviciul european pentru climă Copernicus vineri. Recordurile globale recente, care au fost stabilite chiar anul trecut, subliniază influența puternică a schimbărilor climatice provocate de om și a fenomenului El Nino asupra creșterii temperaturilor și vremii extreme.
Conform Copernicus, vara meteorologică din emisfera nordică, cuprinzând lunile iunie, iulie și august, a înregistrat o medie de 16,8 grade Celsius, depășind cu 0,03 grade Celsius vechiul record din 2023. Înregistrările serviciului european datează din 1940, dar datele din surse americane, britanice și japoneze, care încep de la jumătatea secolului al XIX-lea, indică faptul că ultimul deceniu a fost cel mai cald din ultima sută de mii de ani și probabil chiar mai mult.
August 2024 și august 2023 au fost la egalitate în privința temperaturilor, având o medie de 16,82 grade Celsius. Deși în iulie 2024 nu a fost stabilit un nou record comparativ cu iulie 2023, iunie 2024 a compensat prin înregistrarea unor temperaturi mult mai ridicate, făcând ca vara per ansamblu să fie cea mai caldă de până acum. Carlo Buontempo, directorul Copernicus, a afirmat că aceste cifre arată clar modul în care criza climatică își amplifică efectele asupra noastră.
„Ceea ce indică aceste cifre sobre este modul în care criza climatică își întărește strânsoarea asupra noastră”, a declarat climatologul Stefan Rahmstorf, de la Institutul Potsdam pentru Cercetare Climatică.
Pe lângă temperaturile ridicate, punctul de rouă, un alt indicator al umidității aerului, a atins sau a fost aproape de un nivel record în această vară pentru majoritatea regiunilor din lume, a mai adăugat Buontempo. Punctul de rouă măsoară temperatura la care vaporii de apă încep să condenseze la o anumită umiditate relativă.
Deși Buontempo admitea că nu era întru totul sigur, până luna trecută, că anul 2024 va depăși recordul stabilit în anul precedent, recentele măsurători îl fac să fie acum „destul de sigur” că acest an va deveni cel mai fierbinte înregistrat vreodată.
Prognosticul meteo care indică posibile efecte ale La Nina, un fenomen de răcire temporară în Pacificul central, nu este suficient pentru a contracara recordurile de temperatură din partea acestui an, a declarat Buontempo. Potrivit lui Jonathan Overpeck, climatolog la Universitatea din Michigan, aceste date nu sunt doar statistici, ci arată impactul direct asupra mediului și umanității. Orașe precum Phoenix, Arizona, au înregistrat peste 100 de zile cu temperaturi de 38 de grade Celsius, exemplificând efectele schimbărilor climatice.
Jennifer Francis, climatolog la Woodwell Climate Research Center, a subliniat că fenomenele extreme de căldură, inundații și incendii sunt tot mai frecvente și periculoase. Deși o parte din căldura de anul trecut a fost influențată de El Nino, climatologii subliniază că efectul preponderent este cauzat de schimbările climatice de lungă durată generate de industriile umane. Buontempo a conchis că „nu este surprinzător faptul că vedem aceste fenomene de căldură intensă,” și că situația s-ar putea înrăutăți în viitor.