Reclamă
Reclamă

Activiştii pentru drepturile animalelor din cadrul ONG-ului britanic Animal Rising au vandalizat, marţi, noul portret oficial al regelui Charles al III-lea, realizat recent de artistul Jonathan Yeo. Acţiunea a avut loc în galeria Philip Mould din Londra, unde portretul este expus temporar.

Animal Rising a explicat că gestul lor reprezintă un protest împotriva Societăţii Regale pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale (RSPCA), o organizaţie pentru protecţia animalelor sponsorizată de monarh. Activiştii acuză RSPCA de cruzime faţă de animale, susținând că organizaţia nu reuşeşte să protejeze animalele din ferme.

Într-un videoclip publicat de Animal Rising pe reţelele sociale, doi activişti sunt văzuţi intrând în galeria Philip Mould şi folosind o referinţă la franciza animată „Wallace şi Gromit” pentru a vandaliza tabloul. Ei au acoperit faţa regelui cu o fotografie a personajului Wallace şi au lipit o bulă de discurs care spune: „Fără brânză, Gromit”, alături de mesajul „Uitaţi-vă la toate tratamentele crude care au loc în fermele RSPCA!”.

Reclamă

Pictura, realizată de artistul britanic Jonathan Yeo, îl înfăţişează pe rege în uniforma gărzilor galeze, pe un fundal stacojiu. Tabloul a fost comandat de Compania de Draperii, una dintre breslele comerciale istorice din Londra, şi expus, ulterior, la sediul acesteia.

Animal Rising a publicat și un reportaj de 8 minute, explicând că a investigat peste 40 de ferme aprobate de RSPCA, unde au descoperit cazuri de abuz asupra animalelor. „RSPCA nu reuşeşte să protejeze milioane de animale prinse în capcane în fermele din întreaga ţară,” au scris ei, subliniind că „Ei vorbesc despre ‘îmbunătăţirea condiţiilor pentru animalele de fermă’, dar îşi pun sigiliul de aprobare pe ferme şi practici care zboară în faţa fiecărui criteriu pe care pretind că îl susţin”.

Chris Packham, preşedintele RSPCA, a comentat acţiunea activistilor: „Mi s-a părut extraordinar de greu de privit aceste imagini. Mi s-a făcut greaţă, sincer. Suferinţa animalelor este o suferinţă, indiferent unde are loc, iar atunci când se întâmplă în propria ta grădină – când ar trebui să fii tu cel care o previne – doare şi mai tare”.

Acesta nu este primul incident de vandalizare a unor reprezentări ale regelui Charles de către activişti. În iulie 2023, activiştii de mediu au etichetat un tablou al monarhului expus în Edinburgh. De asemenea, în august anul trecut, trei activişti ai grupului Animal Rising au furat miei de pe proprietatea monarhului.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro