După ce Mahsa Amini a fost arestată de poliția morală, tânăra a intrat în comă din care în cele din urmă nu a reușit să iasă cu viață

Sute de femei ard voaluri în noul val de proteste din Iran.

Manifestațiile legate de moartea tinerei kurde Mahsa Amini din Iran continuă să izbucnească. Cufundând țara într-un climat de protest fără precedent. Atât de mult încât până și oficiali iranieni de rang înalt au condamnat uciderea lui Amini și acțiunea agresivă a „poliției morale”. Într-un moment în care societatea este mai critică ca niciodată cu privire la purtarea obligatorie a hijabului.

În acest sens, președintele Consiliului Shura, Mohamed Baqir Qalibaf, a declarat că este „necesar să se investigheze comportamentul poliției morale” pentru a evita situații similare cu uciderea lui Amini.

Ce se întâmplă

Colaj

În plus, un raport privind politica de purtare a hijabului a Republicii Islamice Iran, bazat pe sondaje realizate de Asociația de anchetă a studenților iranieni între 2006 și 2014 și publicat de administrația Rouhani în 2018. A remarcat că aproximativ 49,2% din populație credea că dacă sau a nu purta hijab-ul era o chestiune personală care nu ar trebui să fie obligatorie.

Și Teheranul s-a alăturat acestui nou val de proteste. Dar este în zona Kurdistanului iranian, guvernat de Ismail Zari Kosha. Unde au avut loc cele mai violente ciocniri. Potrivit unei declarații emise de agenția de presă Fars, cinci persoane au fost ucise de focuri de armă în timpul protestelor în circumstanțe suspecte. Ca parte a ceea ce aceasta a descris drept un complot inamic.

Această criză este și o reflectare a trei crize din Iran. Economică, socială și de legitimitate. Aceasta din urmă, din cauza incertitudinii cu privire la ceea ce se va întâmpla după liderul suprem. Dacă va exista o criză internă pentru putere, condusă sau nu de pasdarani. Toate acestea într-un context regional marcat de influența treptată a Rusiei în Est și de acordul nuclear în aer.

Problema hijabului

În ceea ce privește purtarea hijabului, regimul este mai permisiv atunci când ajunge și în Occident. Dar când se izolează, își întărește politica. Cel mai probabil va fi treptat, liniștit și permisiv. Dar, din moment ce miza este mare, de exemplu, se vorbește despre sănătatea liderului suprem și nu există succesor, totul este în aer.

Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat sute de femei să iasă în stradă în Iran. În multe dintre videoclipurile lansate cu aceste proteste, unele femei pot fi văzute manifestând fără voal. Unele chiar tunându-și părul ca simbol al protestului. Alte imagini arată femei scandând „Femeie, viață, libertate”. Principalul slogan al feminismului kurd. Care pledează pentru emanciparea femeilor, precum și sfâșiind afișe ale liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei. În timp ce strigă „moarte dictatorului”.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.