România este măturată de un val de frig intens și neașteptat, cu temperaturi care au scăzut până la minus 15 grade Celsius în unele regiuni.

Acest val de aer polar a adus un schimb radical în condițiile meteo, tranziționând de la o iarnă neobișnuit de caldă la un ger năprasnic care a surprins pe mulți.

Gerul lovește Moldova și Sudul României

În zona Moldovei, situația este critică. Temperaturile au scăzut brusc, atingând minime alarmante de minus 19 grade Celsius în unele locuri. Fenomenul a generat condiții dificile, cu sate întregi izolate de troiene. Situația este similară și în alte regiuni, precum sudul țării, unde frigul pătrunde adânc în fiecare colț.

Consecințele gerului extrem

Impactul acestui val de frig nu este doar meteorologic. Afectează viața de zi cu zi a oamenilor, cu școli închise și rețele electrice afectate. În Iași, de exemplu, funcționarea tramvaielor a fost perturbată, lăsând mulți oameni să aștepte în stații în condiții de ger.

Realitatea dură a gerului în Iași

La Iași, gerul a avut consecințe tragice. O femeie de 75 de ani a murit din cauza hipotermiei severe, fiind găsită cu o temperatură corporală de doar 28 de grade Celsius. O altă persoană a fost găsită în stare gravă, dar a supraviețuit datorită intervenției rapide a medicilor. Aceste cazuri subliniază riscurile majore ale temperaturilor extrem de scăzute, în special pentru persoanele vulnerabile.

Efectul frigului asupra infrastructurii

Frigul extrem nu numai că afectează sănătatea oamenilor, dar are și un impact semnificativ asupra infrastructurii. La Iași, o conductă a cedat din cauza gerului, lăsând mașinile acoperite în gheață și provocând dificultăți suplimentare locuitorilor. De asemenea, au fost suspendate cursurile în toate școlile din județ, evidențiind impactul pe care vremea îl poate avea asupra educației și activităților de zi cu zi.

Este esențial să fim conștienți de riscurile asociate cu temperaturile scăzute. Semnele de hipotermie și îngheț trebuie luate în serios. Autoritățile recomandă cetățenilor să se îmbrace corespunzător și să evite expunerea prelungită la frig.