Începând cu data de 1 august 2023, valoarea tichetelor de masă va crește de la 30 de lei la 35 de lei, iar de la 1 ianuarie 2024, aceasta va fi majorată la 40 de lei. Această decizie vine ca un răspuns la scăderea puterii de cumpărare a populației cauzată de războiul din Ucraina și de liberalizarea prețurilor la energie.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a propus majorarea valorii tichetelor de masă în contextul în care prețurile alimentelor și utilităților au crescut semnificativ, în timp ce valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre.

Astfel, guvernul a luat decizia de a majora în două etape valoarea acestor tichete. Astfel, începând cu data de 1 august 2023, valoarea tichetelor de masă va crește la 35 de lei, iar din 1 ianuarie 2024, aceasta va fi majorată la 40 de lei.

Valoarea tichetelor de masă crește de la 1 ianuarie 2024. Câți bani vor primi angajații

Impactul majorării valorii tichetelor de masă

Această majorare a valorii tichetelor de masă va avea un impact direct asupra veniturilor angajaților. Începând cu 1 ianuarie 2024, un angajat cu normă întreagă va primi 880 de lei în tichete de masă lunar. Prin derogare de la normele metodologice, valoarea nominală a tichetului de masă de până la 40 de lei pe zi va fi aplicată și în primele două luni ale semestrului II al anului 2024, adică în luna august și septembrie.

Tichetele de masă reprezintă un beneficiu suplimentar acordat angajaților pentru a le ușura cheltuielile cu mâncarea la locul de muncă. Acestea pot fi folosite în magazinele și restaurantele partenere pentru a achiziționa alimente și băuturi. Indicatorul care determină valoarea acestor tichete este rata inflației și prețurile la alimente.

Justificarea majorării valorii tichetelor de masă

Decizia guvernului de a majora valoarea tichetelor de masă vine ca un răspuns la întâmpinarea problemelor economice generate de războiul din Ucraina și de liberalizarea prețurilor la energie. Aceste evenimente au avut un impact negativ asupra puterii de cumpărare a populației, iar majorarea valorii tichetelor de masă este una dintre măsurile luate pentru a atenua acest efect.