„Piatrele de navigație” de la Racetrack Playa au fost un mister pentru oamenii de știință timp de mai bine de un secol.

Imaginează-ți asta. Peste tot peste un lac plat și uscat din faimosul pustiu Valea Morții se află sute de stânci uriașe, răspândite la întâmplare. În spatele fiecăruia dintre ele se află o potecă imposibil de netedă, de parcă stâncile ar fi fost împinse de-a lungul pământului. Dar au făcut asta fără ca animale sau oameni să le atingă – și, cel puțin cu ochiul liber, nu par să se miște deloc.

Stâncile sunt numite „pietre de navigație” și se găsesc cel mai bine pe Racetrack Playa, un lac uscat din California. Deci, ce îi determină de fapt să plutească peste vale?

Cum se explică

Valea Morții este plină de pietre misterioase care sunt în mișcare. Nici oamenii de știință nu au un răspuns pentru fenomen
Pixabay.com

Timp de decenii, oamenii au învinuit vânturile puternice, câmpurile magnetice și chiar extratereștrii pentru urmele rocilor. Chiar și geologii au fost complet nedumeriți, fiind capabili să facă doar presupuneri sălbatice despre modul în care se mișcau sutele de pietre – unele cântărind până la 320 kg. Dar până la mijlocul anilor 2010, oamenii de știință au considerat că și-au dat seama, odată pentru totdeauna.

În esență, rocile necesită o combinație foarte, foarte rară de condiții pentru a se deplasa. În primul rând, trebuie să existe suficiente precipitații pentru ca câmpia să se umple cu câțiva centimetri de apă. Apoi trebuie să se răcească suficient peste noapte pentru a forma gheață plutitoare, care ridică ușor stâncile. A doua zi trebuie să fie deosebit de însorită, topind astfel gheața în foi uriașe. Vântul ajută apoi gheața care se topește să alunece stâncile grele de-a lungul câmpiei.

Merită văzut de toată lumea

Când toată gheața dispare, voilà! Rămâneți cu stâncile care s-au mișcat și au lăsat o urmă aproape artificial netedă în urma lor. Este posibil din punct de vedere tehnic ca ochiul uman să observe rocile care se mișcă în aceste condiții. Dar de fapt este destul de dificil. La urma urmei, când un peisaj este la fel de sterp ca Valea Morții și nu există puncte de referință pentru o mulțime de stânci care se mișcă toate în același ritm, cum îți dai seama?

În orice caz, ele reprezintă o vizită fascinantă. Racetrack Playa este destul de îndepărtat. Sunt aproximativ trei ore și jumătate distanță de cea mai apropiată așezare adecvată, Furnace Creek, iar călătoria este posibilă doar cu 4×4.

Dar cel mai important este că, dacă faci călătoria, fii un turist atent. În ultimii ani, plaja și pietrele sale de navigație au fost deteriorate și vandalizate. Mersul pe jos sau conducerea pe câmpia umedă poate împiedica mișcarea stâncilor. Iar înscrierea inițialelor pe (sau chiar furtul) stâncilor este, evident, o mișcare prostească. Unii oameni, nu?