Cel puțin 71 de persoane au decedat, iar alți zeci sunt internați în secțiile de terapie intensivă din Turcia, ca urmare a consumului de băuturi alcoolice contrafăcute, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres. În acest context, au fost arestați mai mulți suspecți acuzați că ar fi vândut aceste băuturi periculoase.
În Ankara, treizeci și trei de persoane și-au pierdut viața de la începutul anului, iar alte douăzeci sunt în stare critică după ce au consumat alcool ce conținea un agent industrial toxic, conform biroului guvernatorului provinciei. În plus, cel puțin 38 de decese s-au înregistrat la Istanbul într-un interval de patru zile în luna ianuarie, tot din cauza alcoolului contrafăcut, alți 26 de oameni fiind tratați intensiv.
Metanolul, un alcool industrial periculos și diferit de etanolul obișnuit, ar fi principala cauză suspectată pentru aceste tragedii. Treisprezece persoane au fost reținute sub suspiciunea că ar fi distribuit aceste băuturi, a declarat guvernatorul capitalei, Vasip Sahin.
Mai mult de 100 de tone de alcool contrafăcut au fost confiscate în diferite regiuni ale țării, inclusiv în Konya, Düzce și Ankara, conform autorităților. Totuși, guvernoratul din Istanbul nu a oferit informații suplimentare referitoare la o posibilă creștere a numărului de victime.
Producătorii și vânzătorii de alcool sugerează că taxele ridicate impuse de guvern pentru băuturile alcoolice ar fi o cauză indirectă a acestor decese, afirmând că ar stimula producția ilegală și periculoasă. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cunoscut pentru poziția sa împotriva consumului de alcool și tutun, a fost de mai multe ori criticat că ar încerca să impună o politică de islamizare a societății prin astfel de măsuri.