Temperaturile din sud-estul Europei au atins niveluri extreme mai devreme decât în alți ani, informează DPA, citată de Agerpres. Potrivit biroului de meteorologie din Grecia, trei regiuni din această țară au experimentat marți temperaturi de peste 39 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată la începutul lunii iunie.

Autoritatea meteo din Cipru a emis un avertisment de căldură extremă, temperaturile din această insulă situată în Marea Mediterană fiind așteptate să atingă 44 de grade Celsius în anumite zone marți, precum și în zilele următoare.

„Temperaturile ridicate reprezintă un risc pentru persoanele vulnerabile precum vârstnici și copii mici,” a spus autoritatea și a îndemnat populația să respecte instrucțiunile autorităților.

În general, medicii sfătuiesc oamenii să evite activitățile în aer liber pe timpul zilei, să consume suficiente lichide și să poarte haine lejere, de culori deschise.

Și Turcia a fost lovită de un val de caniculă, înregistrându-se temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Serviciul Meteorologic spune că temperaturile sunt cu 8 până la 12 grade peste media perioadei. Meteorologul Orhan Sen a declarat pentru CNN Turk că temperaturile din prezent ar putea fi prevestitoare pentru valurile de caniculă extremă din iulie și august.

Din cauza căldurii și secetei persistente din regiune, există temeri crescute referitoare la incendii de vegetație – mai ales în Grecia, unde zone extinse au căzut pradă flăcărilor vara trecută. Anul acesta, 3.543 de incendii forestiere mici și medii au fost deja înregistrate la începutul lunii mai – o creștere cu 22% față de anul anterior, potrivit departamentului de pompieri din Grecia.