Val de caniculă în România. Cod galben în 8 județe din sud-vestul țării. Vor fi aproape 40 de grade la soare. Anunțul meteorologilor

Căldura apasă tot mai greu peste România, iar sud-vestul țării este sub avertizare cod galben din cauza temperaturilor extreme. Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri o atenționare pentru opt județe în care se vor atinge frecvent temperaturi între 33 și 36 de grade Celsius, cu un nivel accentuat de disconfort termic.
Cod galben aproape generalizat pentru joi
Joi, 5 iunie, aproape toată țara intră sub avertizare cod galben de caniculă, valabilă între orele 12:00 și 21:00. Maximele termice vor urca până la 36-37 de grade în zonele din Banat și sud-vestul Olteniei. În nord și centru se vor înregistra 30 de grade. Câmpia Română și Câmpia de Vest vor resimți cel mai intens disconfortul, acolo unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va trece ușor de pragul critic de 80 de unități.
Potrivit meteorologilor, disconfortul se va menține și în zilele următoare. Vineri, 6 iunie, va fi cald în vest, dar și local în sud și centru, iar sâmbătă și duminică (7-8 iunie) valul de căldură va cuprinde aproape toată țara.
Pentru Capitală, ANM a emis o avertizare distinctă pentru miercuri, 4 iunie, între orele 12:00 și 23:00. Cerul va fi în general senin la începutul zilei, dar după-amiaza va apărea instabilitatea atmosferică: sunt posibile averse torențiale, descărcări electrice și grindină, cu rafale de vânt de până la 45 km/h. Temperatura maximă a zilei va atinge 31-32 de grade.
Joi, Bucureștiul va fi și el sub incidența codului galben de caniculă și disconfort termic, avertizarea fiind valabilă în același interval, 12:00 – 21:00.
Pe lângă caniculă, miercuri se vor manifesta și fenomene de instabilitate în nordul Munteniei, vestul Moldovei și zonele montane. ANM a emis un cod galben de furtuni pentru aceste regiuni, valabil tot în intervalul 12:00 – 23:00. Sunt așteptate ploi torențiale, vijelii cu rafale între 50 și 70 km/h, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă pot ajunge local la 20-25 l/mp și, pe alocuri, chiar peste 40 l/mp.
„Vara lui 2025 a debutat cu temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit pentru o primă decadă a unei luni iunie în țara noastră. Astăzi a fost emis un cod galben pentru temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic, de asemenea ridicat, pentru partea de sud-vest și vest a teritoriului, acolo unde maximele se vor situa între 33 până la 36°C, cu un indice de disconfort termic ridicat” – Elena Mateescu, director ANM.
„Având în vedere gradul mare de umezeală în atmosferă, asociat și cu temperaturile ridicate și depășirea pragului ITU de 80 de unități, cu siguranță vorbim și de fenomene de instabilitate. Dacă ieri (n.r. marți) am avut în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben pentru reale din partea de nord-vest a teritoriului, astăzi, cu precădere în zona montană, dar și în zonele sub-montane, vor mai fi perioade în care aversele să fie torențiale și să cumulăm cantități la nivel local de peste 30-40l/m² și intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50-70km/h” – Elena Mateescu, director ANM.
Disconfortul termic va persista și în zilele următoare, în special în regiunile vestice și sudice. Elena Mateescu a precizat:
„Dacă astăzi cele mai ridicate valori de temperaturi vor fi în special în partea de sud-est-vest, de mâine aria județelor în care temperaturile să fie mai ridicate și să caracterizeze o vreme deosebit de caldă, chiar ușor caniculară, se va extinde și va cuprinde zone din partea de sud-vest, centru-nord a țării, exceptând poate doar zona de sud-est, în special zona Dobrogei” – Elena Mateescu, director ANM.
Aceasta a mai explicat că, potrivit prognozelor pentru luna iunie:
„Conform estimărilor și datelor de care dispunem privind evoluția meteorologică pentru prima lună din vara lui 2025, există probabilitate ridicată ca săptămâna 2-9 iunie să fie cea mai caldă și chiar și în următoarele săptămâni, până la finalul lunii, să vorbim despre temperaturi ușor peste normal și cu un caracter deficitar al precipitațiilor, însă nu excludem probabilitatea să avem și fenomene specifice condițiilor de instabilitate atmosferică” – Elena Mateescu, director ANM.
În paralel cu temperaturile ridicate, au fost emise avertizări și pentru instabilitate atmosferică, manifestată prin averse torențiale și intensificări ale vântului. Această combinație între căldură extremă și umiditate mare determină depășirea pragului critic al disconfortului termic, iar populația din zonele vizate este sfătuită să evite expunerea prelungită la soare, în special în intervalele de vârf ale zilei.
Zonele montane, submontane și nordice ale țării rămân expuse riscului de furtuni, în timp ce sudul și vestul suportă greul caniculei. ANM a transmis că avertizările pot fi actualizate pe măsură ce evoluția fenomenelor meteo va impune acest lucru.
În județele vizate de codul galben emis miercuri – care include Banatul, Oltenia și sud-vestul Munteniei – autoritățile locale și serviciile de urgență sunt în alertă. Temperaturile atipice pentru această perioadă a anului ridică probleme în special pentru persoanele vulnerabile, muncitorii în aer liber și cei cu afecțiuni cronice.
Recomandările rămân valabile pentru toate regiunile afectate:
- evitarea efortului fizic în aer liber între orele 11:00 și 17:00,
- consumul constant de lichide,
- purtarea de haine deschise la culoare,
- acoperirea capului în spații deschise.
România se confruntă, astfel, cu una dintre cele mai timpurii și extinse perioade de caniculă din vara lui 2025.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨