Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că varianta indiană a coronavirusului a redus la 40% eficiența vaccinurilor împotriva pandemiei de coronavirus. El înseamnă oamenii să poarte măști de protecție și să respecte alte măsuri de restricție, chiar dacă s-au vaccinat.

”Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică în totalitate transmiterea Covid-19. Există date care sugerează că, înainte de apariţia variantei Delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu Delta, nivelul a scăzut la 40%”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Oficialul spune că OMS se teme că în numeroase țări și comunități ar exista ideea conform căreia vaccinurile au pus capac pandemiei de coronavirus, iar oamenii care s-au vaccinat nu mai au nevoie de precauții. Despre acest lucru, Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că este o idee falsă.

Peste 60% dintre infecții și decese Covid-19, în Europa

În cadrul conferinței de presă, oficialul a vorbit și despre situația din Europa, unde a apărut deja al cincilea val al pandemiei de coronavirus. Acest val a fost cauzat de un amestec al unui nivel foarte mic al vaccinării și de o relaxare prematură, în ciuda faptului că varianta Delta era deja dominantă pe continent.

”Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi morţile din cauza Covid-19 în lume au avut loc în Europa”, a subliniat Tedros.

El spune că aceste cifre distruge sistemul de sănătate și personalul din sistemul sanitar, care deja este epuizat.

Pandemia de coronavirus face ravagii în Europa

Europa, care a înregistrat într-o săptămână peste 2,5 milioane de cazuri şi aproape 30.000 de morţi, este de departe cea mai afectată regiune din lume de pandemie, potrivit unor date oficiale colectate de AFP. Această tendinţă rămâne în creştere.

De asemenea, OMS Europa a tras, marți, un semnal de alarmă cu privire la pandemia de coronavirus care face ravagii în continent, avertizând că aceasta ar putea conduce la 700.000 de decese suplimentare până în primăvară. Până în prezent s-au înregistrat 1,5 milioane de morţi de Covid-19.