Reclamă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precalificat vaccinul MVA-BN dezvoltat de Bavarian Nordic A/S, destinat combaterii epidemiei de mpox, ce afectează în prezent o mare parte din Africa. Mpox a fost declarată o urgență de sănătate publică de către OMS, iar autoritățile europene au aprobat utilizarea vaccinului pentru tinerii cu vârste între 12 și 17 ani. În contextul extinderii virusului din Republica Democrată Congo spre țările vecine, autorizarea OMS, denumită „precalificare”, ajută specialiștii și guvernele să accelereze achiziția dozelor de vaccin.

Bavarian Nordic, o companie daneză de biotehnologie, a obținut autorizarea de a extinde utilizarea vaccinului antiviral, incluzând acum protecția împotriva mpox. Vaccinul este testat pentru persoane de peste 18 ani, fiind administrat în două doze, și poate fi utilizat extraeticheta pentru copii sub 12 ani, gravide sau persoane imunocompromise atunci când beneficiile depășesc riscurile.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a menționat că „această primă precalificare a unui vaccin mpox este o etapă importantă în combaterea bolii”.

Comisia Europeană a acordat aprobarea vaccinului pentru adolescenți după o evaluare rapidă și favorabilă realizată de Agenția Europeană pentru Medicamente. Vaccinul este primul de acest tip aprobat în Europa pentru tinerii sub 18 ani. Datele din studii au arătat un „profil de siguranță similar” între grupurile de vârstă 12-17 și adulți, conform comunicării companiei.

Vaccinul a fost distribuit gratuit către Republica Democrată Congo, care va iniția vaccinarea în masă în luna octombrie. Compania are capacitatea de a produce 13 milioane de doze până la finele anului 2025.

În noul context al tulpinii clada Ib, declarată de OMS drept urgență de sănătate publică de interes internațional, vaccinul devine crucial pentru Africa, unde mpox continuă să fie o problemă de sănătate publică. În Rwanda, a început campania de vaccinare pe 17 septembrie, vizând persoanele aflate în zonele de frontieră cu Republica Democratică Congo.

Mpox, anterior cunoscută sub numele de variola maimuței, a cauzat până acum 723 de decese în Africa din peste 25.000 de cazuri suspectate anul acesta, conform datelor OMS.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro