Cea mai mare problemă legată de acest virus în acest moment este dată de noua tulpină a acestuia, denumită Omicron. Despre aceasta se știe deja că se răspândește extrem de repede, iar din cauza ei multe țări impun măsuri din ce în ce mai dure.

1. Vaccinarea anti-COVID, obligatorie începând cu vârsta de cinci ani

O astfel de măsură dură a fost luată de autoritățile din Ecuador. Acestea au decis ca vaccinarea împotriva coronavirusului să fie obligatorie de la vârsta de cinci ani. Este premieră mondială pentru această grupă de vârstă.

 „În Ecuador vaccinarea a fost declarată obligatorie”, a scris Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Instituția a precizat că obligația vaccinării se aplică de la vârsta de cinci ani. Totodată, Ministerul Sănătății a mai menționat că decizia este constituţională. Oficialul din domeniul sănătății adaugă că legea sănătăţii precizează că puterea executivă poate „declara vaccinarea obligatorie împotriva anumitor boli, în termenii şi condiţiile pe care realitatea epidemiologică naţională şi locală le impune”.

2. Certificatul verde, obligatoriu peste tot în Ecuador

Totuși, acest oficial a explicat că imunizarea împotriva acestui virus nu va fi obligatorie în cazul celor care au contraindicații dovedite. Până în prezent, 69% din cele 17,7 milioane de persoane care locuiesc în Ecuador s-au vaccinat complet. Aproximativ 900.000 de persoane au primit a treia doză de rapel.

O altă măsură dură luată tot în această țară a fost luată în urmă cu o săptămână. Conform autorităților din Ecuador, certificatul verde a devenit obligatoriu pentru cei care vor să meargă la restaurante, centre comerciale, cinematografe sau teatre.

3. Care sunt țările în care vaccinarea anti-COVID este obligatorie

Momentan, până în acest moment, numai câteva țări din lumea întreagă au decis să introducă vaccinarea anti-COVID obligatorie. Este vorba despre două state din Asia Centrală, Tadjikistan şi Turkmenistan, care au decretat acest lucru în luna iulie a acestui an.

În România momentan nu se vorbește despre vaccinarea obligatorie, însă în curând ar putea fi adoptată obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. Aici oamenii vor avea de ales: fie se vaccinează anti-COVID, fie se vor testa pe banii proprii o dată la câteva zile.