Reclamă

Pe pagina oficială de Facebook RO Vaccinare, specialiștii din România au răspuns la mai multe întrebări legate de noua variantă a coronavirusului, Omicron. Ei explică dacă în acest moment, cei vaccinați anti-COVID sunt în siguranță în fața noilor mutații.

Potrivit OMS, varianta Omicron prezintă „un risc sporit de reinfectare” în comparație cu celelalte variante, inclusiv Delta. Despre această nouă variantă nu există până în prezent, foarte multe date.

1. Mai funcționează vaccinul anti-COVID în cazul variantei Omicron? Ce spun specialiștii

Specialiștii spun că momentan nu se cunoscut foarte multe date despre varianta Omicron, dar vaccinurile sunt încă eficiente și în fața acestor noi mutații.

„Chiar dacă, una câte una, o parte dintre mutaţiile acumulate pot eroda într-o oarecare măsură protecţia conferită de răspunsul imun dobândit prin boală sau vaccinare, ar fi necesar un număr mare de mutaţii pentru a ocoli în totalitate mecanismele de protecţie.

Răspunsul imun este policlonal. Simplificat doar pentru răspunsul în anticorpi, asta înseamnă că în urma infecţiei sau vaccinării sistemul nostru imunitar nu dezvoltă un singur tip de anticorp. În schimb, o multitudine de celule „învaţă” să producă anticorpi diferiţi care se leagă de fragmente diferite ale proteinelor virusului”, se precizează pe pagina de Facebook RO Vaccinare. 

Mai funcționează vaccinul anti-COVID în cazul variantei Omicron? Specialiștii răspund la întrebările oamenilor
Facebook

2. Specialiștii spun că „Virusul ar trebui să sufere și mai multe mutații”

Totodată, specialiștii spun că virusul trebuie să sufere mai multe mutații ca varianta Omicron pentru ca vaccinurile anti-COVID să nu mai fie eficiente.

„Unele dintre aceste fragmente pot fi modificate prin mutaţii şi unii anticorpi devin ineficienţi, dar pentru a evita în totalitate recunoaşterea, virusul ar trebui să se modifice foarte mult iar acest lucru i-ar putea aduce unele dezavantaje.

Unele variante virale s-au dovedit mai eficiente în a ocoli parţial răspunsul imun protector, dar nu au devenit dominante global pentru că nu au avut şi un avantaj de transmisibilitate în comparaţie cu alte variante circulante în aceeaşi perioadă de timp.

În plus, răspunsul imun nu se limitează doar la anticorpi iar virusul ar trebui să acumuleze mutaţii în mai multe regiuni pentru a evita în totalitate mecanismele protectoare.

Asta nu înseamnă că apariţia unei variante care să nu mai fie recunoscută deloc de către răspunsul imun dobândit în urma vaccinării sau a infecţiei este imposibilă ci doar că o astfel de combinaţie optimă de mutaţii ar fi mai puţin probabilă pe termen scurt”, mai spun specialiștii.

3. Mai are sens să ne vaccinăm?

La întrebarea „mai are sens să ne vaccinăm?”, specialiștii au un răspuns cât se poate de clar. Imunizarea anti-COVID este în continuare eficientă, chiar dacă ne referim la varianta Omicron:

„Vaccinurile actuale s-au dovedit eficiente împotriva tuturor variantelor virale ce au circulat până acum, în special împotriva evoluţiei severe a COVID-19, a spitalizării şi a deceselor.

Este puţin probabil ca situaţia să fie total diferită în cazul variantei Omicron şi să revenim la perioada pandemiei în care vaccinurile nu erau disponibile.

De asemenea, în momentul de faţă în Europa şi în majoritatea lumii varianta dominantă este Delta, faţă de care ştim deja că vaccinurile actuale protejează.

Dacă Omicron, sau altă variantă ce ar putea fi dominantă pe viitor se vor dovedi capabile să ocolească suficient de mult răspunsul imun dobândit prin vaccinare, vaccinurile actuale pot fi modificate rapid. Nu trebuie să vedem acest lucru ca fiind excepţional. În fond, vaccinurile antigripale sunt adaptate pentru fiecare sezon la tulpinile virale dominante”, se mai precizează pe pagina de Facebook RO Vaccinare.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro