Deși situația pandemiei de coronavirus de la noi din țară nu s-a schimbat mai deloc, oamenii în continuare nu vor să se vaccineze. Acest lucru ar putea să ne aducă la normalitate, însă din cauza lipsei comunicării autorităților, aceștia se tem.

1. Aceste categorii de persoane ar putea fi obligate să se vaccineze

Este pentru prima dată când profesorul Alexandru Rafila se arată în favoarea vaccinării obligatorii pentru anumite categorii de persoane. Totuși, el precizează că nu susține vaccinarea obligatorie în general. El explică faptul că problema ar trebui privită din punctul anumitor categorii de vârstă care au riscul de a dezvolta forme mai grave de Covid-19. Rafila a dat exemplul persoanelor pentru 60 de ani.

„Eu nu sunt adeptul acestei abordări. Discuția este mai degrabă direcționată spre anumite categorii de populație care sunt la un risc mai mare să facă forme complicate și la risc de deces. În general persoanele peste 60 de ani, la ele se pune mai degrabă această problemă”, a explicat ministrul Sănătății.

2. De ce a fost luată marea relaxare de Sărbători

În ceea ce privește marea relaxare de Sărbători, ministrul este de părere că prin aceste măsuri a eliminat discriminarea. Alexandru Rafila a dat exemplu restricțiilor de circulație care au fost în vigoare până în prezent. Mai clar, de la ora 22:00 nu mai aveau voie să circule persoanele care nu aveau un certificat verde.

Ministrul Sănătății consideră că teama oamenilor nu s-a format din cauza ideii vaccinului, ci din cauza ideii de obligativitate. Rafila a oferit câteva sfaturi și de sărbători pentru români. El le-a transmis acestora să își protejeze vârstnicii sau persoanele cu boli cronice din familie.

3. Sfaturi pentru români de Sărbători

„De multe ori revederea cu ei se face de obicei de Sărbători şi ar fi bine să-i sfătuiască sa se vaccineze. Dacă nu e bine să ne testăm înainte şi mergem mai liniștiți de sărbători să ne întâlnim cu rudele noastre”, a mai recomandat Alexandru Rafila, la Antena 3.