De câteva zile, Vladimir Putin a declarat război Ucrainei. De atunci, întregii locuitori trăiesc zile pline de teroare, iar Volodimir Zelenski face tot posibilul pentru a ajunge la un acord comun cu liderul rus. 

Mai mulți locuitori din Ucraina au părăsit țara, unii dintre ei fiind ajutați de Români. Cetățenii țării noastre au început să se întrebe dacă România va fi implicată în acest conflict. Ei bine, răspunsul vine chair de la Klaus Iohannis, care a spus că țara noastră nu va fi atrasă în conflictul din Ucraina.

România nu va trimite militari în Ucraina

„După cum bine știți, în momentul de față Ucraina, țară care are granițe comune cu România, este atacată de Rusia. A fost o tensiune care aplana de mai multe săptămâni la granițele Ucrainei, Rusia comasând mai multe trupe acolo. Care este, totuși, situația României în acest context?

Bineînțeles, este normal să existe îngrijorare și empatie pentru vecinii noștri ucrainieni, care trec prin momente terifiante. Nu este normal ca la granițele României să fie un război. Și sperăm că nu se va mai întâmpla asta niciodată. Dar, totuși, va trimite România militari în Ucraina? Ei bine, nu. După cum a declarat și președintele la una din ședințele CSAT, și vreau să subliniez foarte clar treaba asta: Klaus Iohannis: „România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina.”

Bun, și atunci ce se întâmplă cu toate convoaiele militare și toate trupele și aeronavele care se deplasează pe teritoriul României în momentul de față, poate vă întrebați. România este membră din 2004 a NATO, cea mai puternică alianță din istorie, care numără în momentul de față 30 de membri.

Poziția României este cu atât mai important, cu cât ne aflăm la granița Nato, în această parte a Europei. O parte din aceste deplasări pe care le tot vedeți pe TikTok și pe alte rețele sociale, sunt parte a activităților de rutină, activități normale ale militarilor români. Cum să vă explic exercițiile care implică trageri reale nu se pot executa în unități. Ele se execută în condiții special amenajate, și pentru asta este nevoie să se deplaseze.”, se arată în clipul video postat pe TikTok, de contul oficial al armatei române.

https://www.tiktok.com/@armataromaniei/video/7071540246801894662