Reclamă

Social-democratul Vasile Dîncu spune că a trecut mai mult de 10 ani, iar rezerviștii au îmbătrânit. Personalul nu a mai fost completat cu oameni, susține Vasile Dîncu. Astfel, oficialul a anunțat două programe pentru completarea rezervei operaționale. 

Întrebat dacă armata va redeveni obligatorie în România, Vasile Dîncu a răspuns că aceasta nu este o perspectivă pe care autoritățile o iau în calcul. Social-democratul spune că în principiu, este imposibil să se mai facă acest lucru, din mai multe perspective.  

Va deveni armata obligatorie?

„ În primul rând, dintr-o perspectivă economică, să spunem, nu putem să susținem o cohortă de 100.000 de oameni în fiecare an care să facă pregătirea militară. În al doilea rând nu ar avea sens. Nu este pragmatic să faci asta, pentru că astăzi marile armate, marile forțe armate se bazează pe specializare, pe experți și pe o dotare modernă, nu pe număr. Astăzi numărul contează totuși mai puțin. A trecut un deceniu și jumătate și rezerva noastră a îmbătrânit, pentru că nu am mai completat-o cu oameni. Cred că media rezerviștilor acum este în jur de 50 de ani”, a declarat Dîncu. 

Vasile Dîncu spune că de aceea se încearcă completarea rezervei operaționale de care are nevoie fiecare stat. Astfel, s-a găsit varianta voluntarilor în cele două forme, adică voluntarii rezerviști și cea a stagiului militar opțional voluntar. 

Va redeveni armata obligatorie? Ce îi așteaptă pe toți bărbații din România
Sursa: Social Media

Pensiile militarilor, în pericol

„În viitorii 2-3 ani în jur de 10.000-15.000 de rezerviști vor putea să vină prin aceste sisteme”, a explicat Vasile Dîncu, ministrul Apărării, conform Antena 3. 

Cu toate că în sistemul de apărare este o lipsă colosală de personal, în spațiul public au apărut informații conform cărora se urmărește scăderea pensiilor speciale ale militarilor. Este vorba despre o măsură prevăzută în Planul Național de Redresare de Reziliență (PNRR). 

Așadar, după ce se va institui legea respectivă, pensiile polițiștilor și militarilor se vor calcula în raport cu contribuția lor, astfel ajungând la circa 1.900 de lei. Polițiștii și militarii care se pensionează înainte de a se adopta legea respectivă vor primi un timp o pensie de serviciu de aproximativ 4.000 de lei, însă ulterior suma va scădea drastic. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro