Fenomenul meteo numit Furtuna Pia a reușit să aducă haos în Europa și acum se află în drum spre România cu puterea unui uragan. Așadar, este important să fim pregătiți pentru rafalele puternice de vânt, ploile transformate în lapoviță și ninsori care vor afecta țara noastră. De asemenea, o răcire a vremii este așteptată pe tot teritoriul României.

Furtuna Pia se apropie de România: Traficul aerian afectat în Europa

Furtuna Pia a făcut ravagii în Europa, unde traficul aerian a fost perturbat, cu peste 200 de zboruri anulate în Olanda, precum și întârzieri majore în alte curse. Acest lucru indică amploarea și intensitatea furtunii care se apropie acum de România.

Depresiunea atlantică puternică se va deplasa către Peninsula Scandinavă și regiunea baltică, iar România va fi afectată de fronturile asociate acestei depresiuni. Acest lucru va duce la răcirea considerabilă a vremii și la ploi și ninsori în întreaga țară.

Primul front va traversa țara într-o perioadă de aproximativ două zile, iar zonele muntoase și cele mai înalte din Maramureș și nordul Transilvaniei vor avea parte de ninsoare, în timp ce în zonele de câmpie vor predomina ploile. Există chiar posibilitatea apariției de polei în anumite regiuni.

După trecerea primului front, vor urma intervale cu averse de ninsoare la munte, dar și în nordul și centrul țării. De asemenea, fenomenul meteo va duce la intensificări ale vântului în mai multe regiuni, cu viscol puternic în zonele înalte de munte. Astfel, condițiile vor deveni dificile în anumite zone, iar cetățenii trebuie să fie conștienți de acest fapt.

Va fi jale în România! Furtuna Pia, care a făcut ravagii în România, se apropie de țara noastră: Va fi ger!

Episodul de ninsori în Ajunul Crăciunului

Cu puțin timp înainte de Crăciun, este de așteptat un episod mai consistent de ninsori care va dura de sâmbătă până duminică, aduceând aer rece dinspre nordul continentului. Această zonă de presiune scăzută va afecta nordul, centrul, vestul și nord-estul României, cu ninsori și perioade cu vânt puternic.

Se vor depune straturi de zăpadă în zonele joase de relief din aceste regiuni, iar în unele localități apropiate de munte, grosimea stratului poate depăși chiar și 10-15 cm. Deși sudul țării are șanse mai mici de zăpadă, nu sunt excluși câțiva fulgi în zonele de deal și podiș din Dobrogea.

Zonele montane vor fi cele mai afectate de iarna grea provocată de Furtuna Pia. Temperaturile vor coborî sub zero grade Celsius, vor cădea ninsori abundente și va fi viscol în zona nord a Carpaților Orientali, în Munții Apuseni și în vestul Carpaților Meridionali. Se așteaptă chiar și o acumulare de 30-50 cm de zăpadă până duminică.