Reclamă

În ultimii ani, transporturile de animale spre granițele Europei a crescut considerabil. Astfel, bovine, porcine, ovine, caprine sau păsări și chiar cai sunt transportate zilnic în exteriorul Uniunii Europene. Totul cu scopul reproducerii, îngrășării sau sacrificării lor. La baza acestui fenomen stă faptul ca producătorii de carne vor să exploateze din plin diferențele de costuri substanțiale dintre regiuni, totul pentru a obține un profit.  Datele au fost scoase la iveală după o analiză amănunțită a Curții de Conturi Europene.

Animalele sunt în pericol

Conform analizei Curții de Conturi, transporturile durează mai mult de 8 ore. Astfel, acestea nu sunt realizate în condiții conforme pentru viața animalelor.

Au apărut astfel semne de întrebare cu privire la caracterul adecvat al standardelor respective. În documentul de analiză publicat astăzi, auditorii UE evidenţiază tendinţele în transportul animalelor şi atrag atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă factorii de decizie din UE, precum şi asupra oportunităţilor pe care aceştia le pot avea în vedere, în perioada premergătoare unei reformări iminente a normelor UE. Producţia animalieră nu este distribuită uniform între ţările şi regiunile din UE şi fermele tind să se specializeze pe o singură specie sau pe o singură etapă de producţie. În plus, există o tendinţă către ferme şi abatoare mai puţine şi mai mari”, se arată într-un comunicat al Curții de Conturi.

Se apelează la astfel de mijloace, arată analiza, din cauza faptului că producătorii de carne vor să reducă drastic toate costurile legate de producție, transport sau sacrificare.  De altfel, aceștia prioritizează veniturile și optimizarea economiilor de scară prin exploatarea diferențelor de costuri dintre state. Tot acest cumul duce la încurajarea transportului animalelor. Cu atât mai mult cu cât acest element reprezintă de fapt doar o parte din prețul total de vânzare al cărnii.

Transportul de animale vii pe distanţe lungi poate avea consecinţe dăunătoare asupra bunăstării lor. Legislaţia UE privind transportul animalelor nu este pusă în aplicare în mod uniform de către statele membre şi există riscul ca transportatorii să exploateze lacunele care decurg din sisteme naţionale diferite de sancţiuni”, a explicat o reprezentantă a Curţii de Conturi.

Pentru a combate aceste efecte dăunătoare asupra animalelor, se vor aplica norme noi de transport, mult mai stricte, anunță Curtea Europeană de Conturi.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro