Conform oficialului, valul 5 al pandemiei de coronavirus va dura mai mult de o lună și jumătate. Acesta susține că riscul cel mai mare va fi în lunile februarie și martie.
„Văzând ce se întâmplă și în alte țări, nu știm cât va dura (valul 5 – n.r.), dar vedem cum evoluează lucrurile, cred că lunile de risc maxim sunt februarie și martie”, a mai spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: Vaccinarea cu o doză va permite obținerea certificatului verde intern
Ministrul a mai spus că vaccinarea cu o doză va permite obținerea certificatului verde intern, potrivit proiectului de lege, dar el va deveni definitiv în momentul în care se face și a doua doză.
Altfel, cei care nu vor face a doua doză în intervalul recomandat, pentru Pfizer între 21 și 42 de zile, certificatul își pierde valabilitatea.
2. Valul cinci al pandemiei de coronavirus, cauzat de Omicron
Valul cinci al pandemiei de coronavirus este cauzat de tulpina Omicron, care a apărut în Africa de Sud. Unele țări deja se află în pragul valului al șaselea din cauza acestei noi variante. Mai clar, deși nu este la fel de periculoasă precum Delta, tulpina Omicron este mult mai transmisibilă.
Deși multe persoane au declarat că vaccinurile dezvoltate până în prezent împotriva coronavirusului nu vor face față acestei mutații, specialiștii români sunt de altă părere.
3. Ce spune Gheorghiță despre vaccinurile anti-COVID
Valeriu Gheorghiță a declarat că vaccinurile își păstrează eficiența în fața variantei Omicron. De asemenea, medicul militar atrage atenția că, fiindcă va deveni dominantă, riscul de transmitere este mult mai mare decât în cazul variantei Delta.
Medicul Valeriu Gheorghiță a mai subliniat că nu vaccinurile omoară oameni, ci boala COVID-19 a ucis 56.000 de români. El a precizat că 90% dintre aceștia nu erau vaccinați împotriva coronavirusului.