Specialiștii spun că această variantă-mutant este cea mai îngrijorătoare de până acum. Cel mai grav lucru este că vaccinurile actuale nu ar putea face față unei astfel de variante.

Varianta din Africa de Sud provoacă mari îngrijorări

Virusologul sud-african Shabir Madhi spune că vaccinurile actuale dezvoltate până acum împotriva coronavirusului oferă doar un grad limitat de protecție împotriva noii mutații.

„Încă ne gândim cum să obţinem o protecţie rezonabilă”, a precizat Shabir Madhi, referitor la eficacitatea vaccinurilor actuale împotriva noii variante B.1.1.529, în declaraţii pentru canalul de televiziune eNCA din Johannesburg, potrivit dpa.

Vaccinurile nu vor fi la fel de eficiente

Ceea ce este singur este faptul că vaccinurile existente nu vor fi la fel de eficiente cum au fost până acum. Cercetătorii se tem că varianta de COVID-19 descoperită în Africa de Sud ar putea fi extrem de contagioasă din cauza unui număr neobişnuit de mare de mutaţii şi că ea ar putea trece probabil mai uşor prin scutul protector al vaccinurilor.

Declaraţiile virusologului sud-african survin în momentul în care mai multe guverne, printre care cele din Marea Britanie, Israel, Italia, Germania şi Austria, au anunţat restricţionarea curselor aeriene spre unele ţări din sudul Africii.

Oamenii de ştiinţă investighează măsura în care noua variantă ar putea afecta, de asemenea, diagnosticul, tratamentul şi campaniile de vaccinare anti-COVID-19.

Varianta Delta face ravagii în continuare

În acest moment, varianta Delta este predominantă în Europa și în lume, ea deja fiind extrem de gravă. A umplut din nou spitalele și a dus la sute de mii de decese în întreaga lume. Chiar și persoane vaccinate împotriva coronavirusului au avut probleme grave de sănătate din cauza acestei variante nemiloase.

Varianta super-mutant din Africa de Sud înseamnă că nu vom scăpa curând de pandemia de coronavirus, mai ales dacă vaccinurile din prezent nu vor face față. Precizăm că în România, în acest moment, oamenii se imunizează cu trei vaccinuri: Moderna, Johnson&Johnson și Pfizer.