Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a făcut un anunț îngrijorător cu privire la prețul gazelor naturale. 

Prețul gazelor naturale a atins nivelul record de 200 euro/ MWh. Acest lucru s-a întâmplat mult mai repede decât se așteptau specialiștii, spune Dumitru Chisăliță. De asemenea, acesta trage și un semnal puternic de alarmă, explicând că ne vom confrunta cu o situație grea iarna aceasta. 

Prețul gazelor la exploda în această iarnă

„Avertizam în urma cu o lună că ”Prețul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din instoria utilizării gazelor naturale. Consumatorii industriali mari se vor închide singuri, fără să fie raționalizați.”  Din păcate nu a venit iarna, dar pe fondul creșterii cererii de gaze pentru înmagazinare, prețul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda”, spune Dumitru Chisăliță, conform Observatornws.ro. 

Conform datelor oficiale, în ultimul an, prețul gazelor natural are tranzacționate pe bursa din Olanda a crescut de circa nouă ori, iar traderii se așteaptă ca iarna aceasta prețul gazelor să crească din nou. 

Statistic, anual, prețul gazelor naturale începe să crească începând cu luna august, atunci când se încheie contractele de achiziție gaze pentru iarna/anul viitor. În acest context, în această perioadă ar trebui să ne așteptăm ca prețurile gazelor să crească și să atingă valori care nu au mai existat în istoria tranzacțiilor cu gaze. 

Va fi lipsă acută de gaze

Chisăliță mai spune că cea mai importantă problemă a iernii viioare este existența efectivă a gazelor. Expertul susține că vor fi situații în care unii consumatori/ țări, vor ajunge în situația în care să ofere „oricât” pe gaze, numai pentru a le avea.  

Pexels.com

„O situație care va aduce companii și tări din Europa în situația de a beneficia de unele câștiguri imense in această iarnă prin politicile și programele pe care le vor întreprinde.  Din păcate România, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor țări”, a mai spus Dumitru Chisăliță. 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.