Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a anunțat că Vladimir Putin nu va scăpa de mandatul de arestare emis pe numele său pentru crimele de război comise în Ucraina.
În cadrul unei declarații, procurorul a adus în discuție nume importante din istorie, precum Milosevic, Karadzic, Mladic, fostul președinte Charles Taylor și Jean Kambanda din Rwanda, care au fost trimiși în judecată pentru crimele comise. El a subliniat că toate acțiunile au consecințe, iar faptele lui Putin nu vor fi trecute cu vederea.
Procurorul şef a subliniat că este important ca toată lumea să înțeleagă că nimeni nu are permisul de liberă trecere pentru a comite crime de război. Mesajul trebuie să fie că principiile de bază ale umanității îi obligă pe toți să acționeze în conformitate cu acestea și să nu poată acționa și comite genocid sau crime împotriva umanității sau crime de război cu impunitate. Autoritățile trebuie să înțeleagă acest mesaj și să acționeze în consecință.
Care sunt șansele ca Vladimir Putin să fie arestat
„Cred că mesajul trebuie să fie că principiile de bază ale umanităţii îi obligă pe toţi. Şi nimeni nu ar trebui să simtă că are un permis de liberă trecere. Nimeni nu ar trebui să simtă că poate acţiona cu dezinvoltură. Şi, cu siguranţă, nimeni nu ar trebui să poată acţiona şi comite genocid sau crime împotriva umanităţii sau crime de război cu impunitate”, a mai spus Karim Khan pentru CNN.
Curtea Penală Internaţională a anunțat, vineri, emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Președintele Rusiei este acuzat de crime de război, în contextul războiului din Ucraina.
Procurorul șef al CPI, sigur că îl va prinde pe Putin
Cele 123 de state membre ale Curții sunt obligate să-l aresteze pe președintele rus și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul lor. Dintre cele 123 de țări care sunt părți la Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, 33 sunt state africane, 19 sunt state din Asia-Pacific, 18 sunt din Europa de Est, 28 sunt din statele din America Latină și Caraibe și 25 sunt din Europa de Vest și alte state.
Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale a subliniat că este conștient de dificultățile pe care le implică procesul de aducere a unui lider de stat în fața justiției, dar a menționat că acesta nu este imposibil. El a declarat că marii criminali de război naziști au fost judecați și condamnați pentru crimele lor, iar acest lucru ar trebui să reprezinte un motiv de speranță că legea poate fi supremă, indiferent de cât de dificil ar fi procesul.