În contextul creșterii consumului de droguri în România, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, vine cu o propunere legislativă menită să combată mai eficient traficul de droguri.

Ea dorește să implementeze o lege similară cu „Legea Anastasia”, care să impună pedepse cu închisoare pentru traficanții de droguri, fără posibilitatea de a beneficia de suspendare.

Ministrul Gorghiu subliniază importanța acordată traficului de droguri și necesitatea unei atenții sporite în acest sens. Ea explică că pedepsele pentru traficanți au fost deja mărite în luna martie, apropiindu-se de cele pentru infracțiuni precum omorul.

Cu toate acestea, problema este că, uneori, aceste pedepse sunt reduse în jumătate, deoarece legea permite traficanților să facă denunțuri în timpul anchetei penale și să ofere informații despre alți traficanți, în schimbul unei reduceri de pedeapsă. Astfel, instanța poate decide să aplice o pedeapsă cu suspendare.

Propunerea ministrului: pedepse cu executare pentru traficanții de droguri

Ministrul Gorghiu propune adoptarea unei noi legi care să prevadă exclusiv pedepse cu închisoare cu executare pentru traficanții de droguri. Ea ia ca exemplu „Legea Anastasia”, care a fost recent adoptată și care prevede că persoanele implicate în accidente mortale cauzate de consumul de droguri și alcool nu mai pot beneficia de suspendare, ci vor fi condamnate la închisoare cu executare.

Numele propusei legi, „Legea 2 Mai”, vine în urma unui grav accident rutier produs în 19 august în stațiunea 2 Mai. În acest incident, un tânăr de 19 ani, care consumase mai multe tipuri de droguri, a provocat moartea a două persoane și a rănit alte trei, apoi a fugit de la locul accidentului. Tânărul se află în prezent în arest preventiv.

Va apărea o nouă lege în România! Traficanții de droguri nu vor mai primi pedepse cu suspendare

Importanța unei legi mai stricte împotriva traficului de droguri

O lege mai strictă împotriva traficului de droguri ar putea contribui la descurajarea traficanților și la reducerea consumului de droguri în România.

Aceasta ar putea oferi și o mai mare siguranță societății și ar transmite un mesaj clar că traficul de droguri nu va fi tolerat. Prin aplicarea unei pedepse cu executare, fără posibilitatea de suspendare, se asigură o mai mare responsabilizare a traficanților și se evită situația în care aceștia ar putea scăpa nepedepsiți.