Ultimele zile au fost extrem de agitate în ceea ce privește războiul ce se află nu departe de granițele noastre. Bombardamentele de miercuri, 23 noiembrie, au lăsat mare parte din Ucraina fără energie electrică, iar situația s-a răsfrânt și asupra Republicii Moldova. Mulți se întreabă dacă România va avea aceeași soartă. Raed Arafat a vorbit despre criza energetică și despre cum o să fie afectată țara noastră.

Evenimentele recente au provocat panică în rândul românilor, însă Raed Arafat a calmat spiritele. Potrivit șeful DSU, posibilitatea ca România să se confrunte cu o pană de curent precum cea din Republica Moldova sau Ucraina este mică. Acesta a dat asigurări că România nu se va afla în situația unui black-out. Mai mult, chiar dacă o situație neprevăzută ar apărea în acest sens, Raed Arafat susține că țara noastră este pregătită.

 „Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme… Vor fi din cauza furtunilor de zăpadă şi a viscolului, nu din cauza războiului, care a generat problemele acum în Moldova şi în Ucraina.

La nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile (…) Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră.”, a declarat Raed Arafat.

Va ajunge România într-o criză energetică precum Moldova? Raed Arafat: Ce trebuie să ai în casă în cazul unui black-out Social media

Kit-ul de urgență în cazul unui black-out

Mai mult, Raed Arafat le-a făcut și câteva recomandări românilor care sunt îngrijorați. Acesta a vorbit despre lucrurile pe care toți oamenii are trebui să le aibă în casă în cazul unui black-out. Potrivit spuselor acestuia printre elementele esențiale se numără lanterne sau surse de iluminat led, cu baterii. De asemenea din casa fiecărui om nu trebuie să lipsească medicamentele esențiale, un stoc mic de mâncare neperisabilă și apă și o sumă de bani cash.

„Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti. Chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema. Până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led, pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă.

Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii. Însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există. Și poate că e bine să ai aşa ceva în casă, de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte, un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu.

Să ai suficientă mâncare neperisabilă. Să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin. Să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card.”, a mai spus Raed Arafat.