Un sondaj realizat de institutul Allensbach pentru o fundație germană apropiată liberalilor (FDP) relevă că germanii care obțin informații de pe aplicația TikTok sunt mai puțin critici față de guvernarea chineză și mai indulgenți față de invazia rusă în Ucraina. De asemenea, aceștia sunt mai sceptici cu privire la schimbările climatice și utilitatea vaccinurilor, comparativ cu utilizatorii altor surse media, informează Reuters.
Studiul sociologic arată că doar utilizatorii platformei X, fostă Twitter, fondată de Elon Musk, au o tendință comparabilă cu utilizatorii TikTok în a crede teoriile conspirației. „Tinerii sunt mult mai vulnerabili la informații și TikTok joacă un rol decisiv. Nu trebuie să permitem dezinformării chineze și ruse să se răspândească în rândul nostru”, a explicat Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, vicepreședinta fundației care a cerut realizarea sondajului.
Sondajul, efectuat pe un eșantion de aproximativ 2.000 de persoane la sfârșitul anului trecut, indică faptul că invazia rusă în Ucraina este percepută mai negativ și cu susținere mai mare pentru Kiev de către consumatorii de media tradiționale, comparativ cu utilizatorii platformei TikTok. În timp ce 57% dintre cititorii de ziare germani și 56,5% din publicul TV sunt de acord că China este o dictatură, doar 28,1% dintre utilizatorii TikTok împărtășesc această părere.
Potrivit sondajului, ideea că Occidentul trebuie să sprijine Ucraina este susținută de 40,2% dintre cititorii de ziare naționale, dar de numai 13,6% dintre utilizatorii TikTok și de 29,8% dintre utilizatorii platformei X. Opinie că vaccinurile au salvat milioane de vieți este împărtășită de 71% dintre germanii cu vârste sub 29 de ani, dar această proporție scade la 69% între utilizatorii TikTok.
Cercetătorii atrag atenția asupra riscului de dezinformare propagată de actori străini, în special Rusia, prin platformele de social media. Un caz recent, în care un candidat outsider pro-rus a obținut o victorie șocantă în România, sprijinit de campanii pe rețele sociale, a fost menționat pentru a sublinia amploarea fenomenului.