Pentru cei mai mulți dintre noi, cafeaua este licoarea aromată, care ne ajută să trecem peste oboseală și diminețile morocănoase, care ne oferă un pretext de a ne întâlni cu cei dragi și ne încălzește în zilele geroase.
Dar cafeaua, „viciul” preferat de milioane de oameni din întreaga lume ascunde secrete și dincolo de gustul delicios și cafeina cea dătătoare de energie.
Efectul cafelei asupra pielii
Unele doamne știu deja cât de eficientă este cafeaua pentru a-și păstra pielea fină, astfel că au inclus-o de mult în rutina zilnică. Dacă nu ați încercat până acum, este bine de știut că zațul de cafea și cafeaua măcinată, ușor umezite și frecate pe pielea umedă, în timpul dușului, reprezintă un scrub eficient și parfumat, care lasă pielea fină și hidratată. Fie că este utilizată pe post de exfoliant, sau ca ingredient în măştile de faţă, proprietăţile cosmetice ale cafelei sunt multiple: îndepărtează celulele moarte, reduce aspectul de coajă de portocală din zonele cu celulită, curăţă, hrăneşte şi tonifică pielea.
Cafeaua redă frumusețea mobilei
Puțini dintre noi știu cât de ușor poate zațul de cafea să redea frumusețea mobilei zgâriate. Puțină cafea instant, amestecată cu apă, va forma o pastă, care odată aplicată pe crăpăturile din mobila închisă la culoare le va face să dispară. Pentru mobila roșiatică, se pot aplica și câteva picături de iod în amestec, iar la final se recomandă aplicarea de puțin lac pe mobilier.
Cafeaua ajută la îndepărtarea grăsimii de pe vase
O altă utilizare mai puțin obișnuită a cafelei măcinate este pentru curăţarea vaselor de grăsime. În acest scop, se poate adăuga în vase, pe lângă detergentul obișnuit de curăţat, şi puţină cafea măcinată, după care frecaţi cu ajutorul unui burete. Fiind abrazivă, cafeaua va ajuta la îndepărtarea mai uşoară a grăsimii lipite pe fundul vasului.
Cafeaua, îngrășământ natural pentru plante
La capitolul secrete mici, efecte mari, este bine de știut că boabele de cafea și cafeaua măcinată fac minuni și pentru plantele din grădina, sau din ghiveci. Zaţul de cafea, amestecat cu pământ proaspăt, formează un bun compost pentru plante. Solul va fi, după acest adaos, mai bogat în sodiu şi potasiu, devenind astfel mai fertil. În plus, cafeaua poate fi folosită în beneficiul plantelor şi pentru îndepărtarea insectelor dăunătoare. Câteva boabe de cafea puse în jurul plantelor vor reduce riscul ca acestea să fie contaminate de distrugători.
Cafeaua îndepărtează mirosurile neplăcute
Dacă vă place mirosul de cafea și vreți să scapăați de mirosul neplăcut dintr-un spațiu închis, cum ar fi un dulap sau chiar mașina, puteți amplasa în interior o farfuriuță cu cafea măcinată. În plus, zațul adăugat în soluția specială de curăţare a mobilei va neutraliza pe loc orice miros nedorit.
Acestea sunt doar câteva beneficii ale cafelei, înafara celor deja cunoscute în ceea ce privește sănătatea (îndepărtarea stărilor de oboseală, prevenirea diabetului, a bolii Parkinson și a cancerului de colon, rolul antioxidant…), motive întemeiate pentru a o considera o adevărată licoare magică.