Reclamă
Reclamă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a exprimat nemulțumirea față de ritmul lent de utilizare a fondurilor alocate României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Declarațiile au fost făcute în contextul unui interviu acordat emisiunii România Politică de la Prima News, în care a evidențiat că România a primit 33% din totalul fondurilor PNRR alocate, dintre care a cheltuit doar 20%, echivalentul a 1,95 miliarde de euro din totalul de 9,45 miliarde de euro primite.

„Avem de recuperat nişte întârzieri pe unele zone. La Ministerul Energiei s-au făcut recuperări importante de întârzieri, dar mai sunt domenii precum educația și sănătatea unde trebuie să recuperăm,” a menționat Câciu, subliniind nevoia de eficientizare a procesului de absorbție a fondurilor. Acesta a anunțat că vor avea loc discuții în Guvern și o evaluare detaliată a coordonatorilor de reformă în cadrul unei ședințe dedicate pe 15 aprilie.

Pentru a accelera accesarea și utilizarea fondurilor, Câciu a indicat că s-au introdus mecanisme noi, inclusiv de natură financiară, pentru a simplifica și flexibiliza procesele. „Și coordonatorii de reformă au început să lucreze mult mai aplicat. Ministerul Energia și Sănătatea sunt acum în top la contracte, iar Ministerul Transporturilor este lider absolut cu contracte de 16 miliarde de euro, având alocate doar 6 miliarde,” a adăugat el.

În ceea ce privește investițiile majore, ministrul a subliniat rolul fondurilor PNRR, completate de bugetul statului și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. „La acest moment, din PNRR avem contracte de 36 de miliarde de euro, cu toate că valoarea totală a resurselor PNRR este de 21 de miliarde de euro,” a specificat Câciu.

Reclamă

Câciu a reiterat importanța creșterii ritmului de cheltuire a fondurilor PNRR, subliniind că din sumele primite, un procent de 20% a fost utilizat, în timp ce în buget rămân disponibile încă 7,5 miliarde de euro pentru implementarea proiectelor viitoare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro