Reclamă

Omenirea a utilizat cantități record de petrol, cărbune și gaze naturale anul trecut, crescând poluarea cu carbon la un nou maxim istoric. Potrivit unui raport publicat joi de Institutul de Energie, utilizarea masivă a combustibililor fosili a determinat o creștere cu 2,1% a emisiilor legate de energie în 2023, depășind pentru prima dată pragul de 40 de miliarde de tone metrice.

Aceste date spulberă speranțele specialiștilor în domeniul climei de a reduce emisiile la jumătate până la sfârșitul acestui deceniu. Raportul prezintă o lume care se luptă să se îndepărteze de combustibilii fosili, în timp ce impactul crizei climatice devine tot mai devastator.

În prezent, valuri de căldură extremă afectează mari părți din SUA, declanșând incendii mortale, furtuni și inundații severe. Sute de oameni au murit în timpul pelerinajului anual la Mecca, în Arabia Saudită, din cauza temperaturilor ridicate de peste 50 de grade Celsius. Și în India, un val de căldură mortal a ucis zeci de persoane.

Deși sursele regenerabile de energie au înregistrat creșteri record, cererea globală de energie a continuat să crească, necesitând utilizarea combustibililor fosili pentru a umple golurile. În 2023, consumul global de petrol, cărbune și gaz a crescut cu 1,5%, în special datorită unei creșteri semnificative a petrolului. Lumea a consumat peste 100 de milioane de barili de petrol pe zi pentru prima dată, iar SUA au rămas cel mai mare producător de petrol, cu o creștere de 8% a producției.

Proporția combustibililor fosili în mixul energetic global din 2023 a rămas aproape neschimbată, la 81,5%, scăzând doar cu 0,5% față de anul precedent. În economiile în curs de dezvoltare, consumul de combustibili fosili a înregistrat creșteri semnificative. În India, consumul de combustibili fosili a crescut cu 8% anul trecut, depășind pentru prima dată consumul cumulat al Europei și Americii de Nord. În China, consumul a crescut cu 6%, atingând un nou record.

Totuși, raportul arată și câteva evoluții pozitive. Utilizarea combustibililor fosili în marile economii avansate ar putea să fi atins vârful și să înceapă să scadă. În SUA, combustibilii fosili au scăzut la 80% din energia consumată, iar în Europa, aceștia au reprezentat mai puțin de 70% din mixul energetic, pentru prima dată de la Revoluția Industrială, datorită unei cereri reduse și creșterii energiei regenerabile.

Producția de energie din surse regenerabile, excluzând energia hidroelectrică, a crescut cu 13% datorită unui boom în sectorul eolian și solar. Cu toate acestea, creșterea surselor regenerabile nu a fost suficientă pentru a satisface creșterea cererii globale de energie, care a crescut cu 2% în 2023.

„Într-un an în care am văzut contribuția surselor regenerabile atingând un nou record, cererea globală de energie din ce în ce mai mare înseamnă că ponderea provenită de la combustibilii fosili a rămas practic neschimbată”, a declarat Simon Varley, vicepreședinte și șef al energiei și resurselor naturale la firma KPMG.

Dave Jones, director global de statistici la think tank-ul Ember, a subliniat că aceste date ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guverne: „Lumea este încă la fel de flămândă ca întotdeauna de energie. Pentru a schimba curentul în ceea ce privește utilizarea combustibililor fosili, sursele regenerabile trebuie să crească mult mai repede, urmărind în același timp pierderile de energie”, a adăugat el.

Raportul evidențiază că pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, conform Acordului de la Paris din 2015, omenirea trebuie să reducă la jumătate emisiile până la sfârșitul acestui deceniu.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro