USR face declarații care nu produc deloc un serviciu pentru PNL. Partidul aduce o critică foarte dură modului în care gestionează partidul liberal bugetul statului. Claudiu Năsui, deputat USR, acuză faptul că Executivul ar pregăti o chemă prin care ar favoriza anumite societăți comerciale cu capital privat.

Socialism pentru bogați. Cum se face că pentru unii sunt mereu bani?
Guvernul PNL pregătește o schemă prin care să acopere pierderile a 3 mari corporații internaționale folosind banii contribuabililor români.
Ce se întâmplă în practică? Există corporații care asigură creditul comercial, adică facturile emise care nu sunt încă plătite. De ce și-ar asigura cineva o factură? Tocmai ca să fie sigur că își va lua banii pe ea. Dacă un client nu plătește, întreprinderea își ia banii de la asigurator, după care asiguratorul se întoarce împotriva rău-platnicului.

USR acuză PNL de elitism și de discriminare pozitivă

Acesta invocă un comportament care favorizează, numește o discriminare pozitivă. Acuză faptul că ar face o departajare nociv a celor care pot primi subvenii, ractică un elitism care pornește de la criteriul economic. Din perspectiva lui modul în care se oferă micile păsuiri nu vine în sprijinul populației. Liberalii sunt acuzați de a fi avantajat oamenii pe care-i aleg ei.

În România activează 3 mari corporații care primesc bani buni ca să asigure facturi. Au făcut profituri frumoase până acum, iar lucrul acesta nu este rău. Își asumă un risc și e normal să fie plătite pentru asta.
Problema vine atunci când riscul chiar începe să se materializeze. Conform propriilor lor contracte, aceste corporații ar trebui acum să plătească facturile asigurate. Exact la fel cum un asigurator, care ne vinde o poliță CASCO, trebuie să ne despăgubească atunci când se întâmplă un accident.

Din perspectiva lui este condamnabil modul în care sunt gestionați banii contribuabilior. Este de neconceput cum perioada de criză este gestionată pe bugetul celor cu bani puțini. Consideră că nu este firesc că un guvern care se confruntă cu cele mai mari probleme fiscale să ia din banii oamenilor pentru a acoperii pierderile unor corporații.

Dacă estimează riscurile bine și fac analiza cum trebuie, profiturile sunt bune. Anul acesta, însă, din cauza crizei provocate de pandemie, facturi asigurate nu s-au mai plătit. Așa că, asiguratorii trebuie acum să le plătească.
Ce treabă are guvernul României în toate astea? Aparent totul este un aranjament contractual între privați, doar că aceste corporații ar prefera să nu plătească acum că daunele sunt mari. Așa că vor ca guvernul să plătească în locul lor, evident cu banii noștri.