Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și-a anunțat un plan ambițios de a lansa șapte inițiative politice în primele 100 de zile ale noului său mandat, continuând astfel abordarea din mandatul său anterior. Promisiunile sale vin într-un context economic și politic dificil pentru Uniunea Europeană.
Von der Leyen intenționează să se concentreze asupra economiei într-o Europă despre care Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, avertizează că este pe punctul unei ‘agonii lente.’ Deciziile sale sunt influențate și de invazia Ucrainei de către Rusia și de creșterea naționalismului în statele membre.
Printre principalele sale obiective se numără lansarea unui nou Clean Industrial Deal, care să faciliteze tranziția industriei europene către emisii reduse de carbon. ‘Accentul nostru deplin va fi pe sprijinirea și crearea condițiilor potrivite pentru ca companiile să-și atingă obiectivele comune’, a declarat von der Leyen. De asemenea, ea își propune să propună un Act de accelerare a decarbonizării industriale.
În sfera securității, von der Leyen va propune un plan de acțiune european privind securitatea cibernetică, destinat în special spitalelor și furnizorilor de servicii medicale. Acțiunea vine ca răspuns la intensificarea recentă a atacurilor cibernetice asupra sistemelor de sănătate.
Un alt punct cheie este inițiativa AI Factories, menită să conecteze startup-urile AI cu rețeaua de supercalculatoare a UE. Scopul este de a reduce dependența de infrastructura SUA și de a facilita dezvoltarea tehnologică europeana.
De asemenea, von der Leyen plănuiește să publice o Carte albă privind viitorul apărării europene, punând accent pe coordonarea UE-NATO. Aceasta își dorește să intensifice cooperarea pentru a acoperi amenințări diverse, de la cele cibernetice la cele spațiale.
În sectorul agricol, von der Leyen s-a angajat să prezinte o viziune pentru susținerea fermierilor europeni, concentrându-se pe echilibrul dintre competitivitate și sustenabilitate.
Vom vedea dialoguri anuale privind politicile pentru tineret, ca parte a efortului său de a implica tineretul în deciziile UE. Von der Leyen vizează să creeze forumuri unde tinerii să poată exprima idei pentru viitorul Europei.
În perspectiva extinderii UE, președinta CE plănuiește să evalueze politicile necesare pentru integrarea țărilor ca Ucraina și Moldova, având în vedere sectoare precum piața unică și agricultura.
Anunțurile vin în contextul unor provocări mari pe plan regional și internațional, cu necesitatea găsirii de finanțări și soluții inovatoare pentru viitor.