Vin vești bune pentru românii de pretutindeni de la Bruxelles. Ursula von der Leyen este de partea României și a Bulgariei, în scandalul Schengen. Ea solicită țărilor membre ale spațiului de trecere liberă să reia votul în 2023 și să ne permită aderarea.
Ursula von der Leyen cere aderarea urgentă a României în Schengen
Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Eugen Tomac. El i-a adresat Ursulei von der Leyen o scrisoare, în care i-a solicitat să intervină, după ce Austria a blocat aderarea României în Schengen în decembrie 2022.
Președintele Comisiei Europene i-a transmis reprezentantului român în Parlamentul European că-i împărtășește gândurile în ceea ce privește nedreptatea făcută în Consiliul JAI.
De asemenea, ea a garantat că instituția pe care o conduce va face pașii necesari pentru a face posibilă aderarea României și Bulgariei la Schengen în anul 2023.
Extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică a Comisiei şi solicităm Consiliului să facă paşii necesari pentru a fi luată o decizie cât mai curând posibil anul acesta, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a zonei Schengen., i-a scris Ursula von der Leyen lui Eugen Tomac.
Eugen Tomac: „Votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiţie făcută României trebuie corectată..”
Eugen Tomac a dus scandalul Schengen până la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, unde a reclamat Consiliului UE. Procesul urmează să înceapă, iar europarlamentarul este convins că prin acest demers șansele țării noastre să intre în Schengen vor fi majorate semnificativ.
Amintim că pe 8 decembrie 2022, România a fost umilită de Austria, care a blocat aderarea noastră în Schengen. După mai bine de 10 ani de așteptare, perioadă în care s-au făcut numeroase schimbări pentru a îndeplini condițiile necesare de intrare în spațiul de trece liberă, țara noastră a fost din nou blocată.
Oficialii de la Viena și-au argumentat votul prin numărul mare de migranți, care ajung anual la granițele țării lor. Iar printre statele care nu reușesc să-și controleze mai bine punctele de graniță s-ar număra și România.
Este esenţial ca demnitatea românilor să o putem recăpăta prin acest proces pe care l-am deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, pentru că avem parte de un abuz de drept şi, evident, că acest conflict juridic trebuie tranşat acolo., a declarat Eugen Tomac.