Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a început luni să caute aliați centriști pentru o coaliție, după rezultatele bune înregistrate de extrema dreaptă la alegerile pentru Parlamentul European. O schimbare spre dreapta în PE poate îngreuna adoptarea unei noi legislații pe probleme de securitate, schimbări climatice sau pe tema concurenței industriale din China și Statele Unite.

Von der Leyen a ieșit întărită în urma alegerilor europene care s-au încheiat duminică, în timp ce Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta a câștigat locuri bune în viitorul legislativ. Dar, pentru a-și asigura un al doilea mandat de cinci ani, von der Leyen are nevoie de sprijinul majorității liderilor naționali ai UE și al unei majorități active în Parlamentul European, informează Reuters.

Rezultatele provizorii de luni atribuie principalelor partide care au susținut-o pe von der Leyen – PPE, socialiști și liberali – un total de 402 de locuri pentru legislativul cu 720 de membri. Dar aceasta este considerată pe scară largă la Bruxelles ca o majoritate prea strânsă pentru a fi confortabilă. Așadar, von der Leyen s-ar putea adresa și Verzilor, care au suferit pierderi grele, și prim-ministrului naționalist al Italiei Giorgia Meloni, cu care a colaborat îndeaproape.

Macron a spus că rezultatul UE a fost sumbru pentru guvernul său și unul pe care nu l-a putut ignora, determinându-l să organizeze alegeri naționale anticipate.

Duminică noaptea, târziu, von der Leyen a spus că va începe prin a încerca să reconstruiască baza parlamentară a ultimului mandat. „Am lucrat la construirea unei mari majorități a forțelor pro-europene. Și acesta este motivul pentru care, de mâine, vom ajunge la marile familii politice cu care am colaborat”, a spus ea reporterilor la Bruxelles.

Von der Leyen a indicat că își va păstra opțiunile deschise. Ea a spus că își propune să lucreze cu cei care sunt „pro-europeni, pro-Ucraina și pro-statul de drept” – o descriere care consideră că se aplică Fraților Italiei, partidul Giorgiei Meloni, dar nu și altor partide de extremă dreaptă.

Cu toate acestea, socialiștii, liberalii și verzii au declarat cu toții că nu vor lucra cu extrema dreaptă, astfel că reușita lui von der Leyen de a construi o coaliție este încă pe muchie de cuțit.