Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că noul executiv european va prezenta „Strategia Europeană de Pregătire” civilă și militară, bazată pe concluziile unui raport întocmit de fostul președinte finlandez. Într-un mesaj video transmis în cadrul unui forum de securitate din Espoo, Finlanda, Von der Leyen a subliniat necesitatea acestei strategii în contextul amenințărilor crescânde din partea Rusiei. „Amenințarea unei agresiuni armate împotriva unui stat membru nu a fost niciodată mai mare de la sfârșitul Războiului Rece. Dacă vrem să o prevenim, trebuie să ne pregătim pentru ea”, a avertizat Von der Leyen, citată de EFE și Agerpres.
Pe lângă amenințarea militară asociată invaziei ruse în Ucraina, Von der Leyen a atras atenția că Uniunea Europeană se confruntă cu „un spectru larg de riscuri emergente”, așa cum demonstrează creșterea numărului de atacuri hibride. Aceste riscuri includ dezinformarea, utilizarea migranților ca arme, atacurile cibernetice, sabotajele, întreruperile în lanțurile de aprovizionare, atacurile asupra rutelor comerciale globale și efectele schimbărilor climatice.
În opinia sa, pregătirea adecvată pentru amenințările majore necesită nu doar capacități puternice de protecție civilă, cooperare în domeniul informațiilor și partajare de date, ci și o abordare integrată a societății și autorităților europene. Von der Leyen a menționat că noua Strategie va cuprinde trei aspecte cheie, necesare pentru adaptarea reglementărilor europene.
Primul aspect se referă la creșterea producției industriale de apărare, inclusiv de armament de înaltă tehnologie și muniții. Von der Leyen a susținut crearea unei piețe unice de apărare, cu o mai bună cooperare transfrontalieră și un rol mai activ pentru micile și mijlociile întreprinderi europene.
Al doilea aspect vizează protejarea lanțurilor de aprovizionare critice pentru a le face rezistente la crize. Aceasta include crearea de rezerve strategice pentru vaccinuri esențiale, medicamente, echipamente militare și materii prime cheie.
Ultimul aspect se concentrează pe adaptarea la schimbările climatice prin implementarea unui mecanism european de protecție civilă. Acest mecanism va fi capabil să gestioneze situații de urgență și dezastre naturale la nivel comunitar, în cooperare cu autoritățile naționale. „Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală. Trebuie să ne mobilizăm toate resursele pentru a proteja europenii de schimbările climatice”, a declarat președinta Comisiei Europene.