Reclamă
Reclamă

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat joi la Interviurile Digi24.ro că urșii care se adună pe marginea Transfăgărășanului, numiți „urșii cerșetori”, vor fi relocați în sanctuarul de la Zărnești. În plus, legea va fi modificată pentru a permite jandarmilor să sancționeze turiștii care hrănesc urșii.

„Eu cred că ceea ce se întâmplă pe Transfăgărășan și în alte zone similare, nu face cinste României. Cu alte cuvinte, eu cred că România poate fi o destinație turistică din multe alte motive, mult mai importante decât fotografiile cu urșii de pe Transfăgărășan. Nu ajută nici țara noastră, nu ajută nici turiștii, pentru că am văzut nu de mult un caz, în care o doamnă aproape era să fie omorâtă de un urs pe Transfăgărășan. Dar mai mult decât atât, nu ajută în niciun fel specia de urs brun, care e o specie pe care noi, ca țară, avem datoria să o gestionăm”, a declarat Fechet.

Referitor la măsurile concrete ce vor fi aplicate, ministrul a spus: „Acei urși cerșetori, ursul cerșetor este ca o categorie specifică a urșilor, din păcate, își învață și puii să facă același lucru. Și să nu vă fie de mirare când ursoaica pe care am văzut-o eu acum o săptămână, când am trecut pe acolo cu trei pui, va fi în situația în care atât ea, cât și puii odată crescuți, să fie tot urși cerșetori. Din acest motiv schimbăm legea și dăm dreptul jandarmeriei, care e acolo tot timpul, să amendeze turiștii care hrănesc urșii, pentru că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte.”

Reclamă

Ministrul a adăugat că „un urs care primește o felie de pizza aruncată prin geamul unei mașini nu va mai merge niciodată în pădure să caute fragi sau mure pentru a se hrăni, pentru că e mai ușor să stai să cerșești la marginea drumului. Da, un urs hrănit este un urs condamnat la moarte. Asta trebuie să înțeleagă turiștii, fie că sunt turiști români sau turiști străini. Vom semnaliza acest lucru.”

Fechet a menționat că au fost deja discutate detalii cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru amplasarea unor panouri de avertizare, și vor fi instalate puncte de monitorizare video pentru a putea sancționa pe cei care încalcă legea.

„Am discutat cu administratorii sanctuarului de urși de la Zărnești pentru a primi o parte, sper eu, cât mai însemnată din acei urși. Am dispus colegilor de la Direcția Silvică Argeș, cei care sunt administratorii unui ocol de vânătoare din zonă de acolo, relocarea acelor exemplare. Câte exemplare, nu știu. Urmează să vedem. Unii zic că sunt 20, alții că zic că sunt 30. Eu personal am văzut doar doi, fără să număr și puii atunci când am trecut pe Transfăgărășan, dar asta urmează să vedem. Le-am spus să începem să avem săptămâna viitoare actele pregătite pentru primul exemplar, pentru că e o documentație întreagă care trebuie făcută cum e și firesc”, a precizat ministrul.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro