Urmele crizei vor fi lăsate adânc în economie, dar și în sectoarele care țîn de calitatea vieții noastre. Criză care a bătut la ușa fără a găși cărțile pregătite a adus pentru întreagă lume o perspectiva nouă.
Urmele crizei la nivel mondial
Urmele crizei sunt resimțite în special în industria alimentară.Până în prezent, într-o proporție uriașă România punea accent pe importuri. o mare parte dintre produsele din hipermarket-uri și supermarket-uri nu erau produse în țară noastră. Odată cu criză, specialiștii susțîn că ar fi ideal să învățăm atâta noi cât și alte state să ne ‘gospodărim singuri. Lucrurile nu stau diferit nici măcar în SUA, unde industria cărnii de exemplu a fost afectată serios. În acest caz, producția de carne a scăzut cu o treime. În magazine, prețurile lor au scăzut de asemenea semnificativ. În cazul ouălor, americanii plătesc cu 40% mai puțîn. Pentru carnea de pui sau vită, aceștia scot din buzunar scot din buzunar cu 5,4 % și respectiv cu 5,8 % mai puțîn.
Urmele crizei se resimt și în țară noastră. România, alături de Rusia, ungaria sau Kazahstan au sistat penru moment exporturile de grâu. Anul trecut țară noastră era fruntașă în acest domeniu. Egiptul era una dintre țările care se baza pe materia prima, respectiv grâul adus din România. Mai mult, după izbucnirea crizei, reprezentanții acestui stat au avut o videoconferință cu Președintele româniei. Egiptenii cereau atunci neintreruperea contractului care le aducea tone de grâu în țară lor.
În România lipsurile sunt resimțite acum și în industria cărnii. Recet, producătorii fermolor au tras un semnal de alarmă în acest sens. oamenii erau nemulțumiți de faptul că prețul cărnii de la raft nu a crescut însă, la poartă fermei, kilogramul de carne se vinde cu mult mai puțîn.Seceta este un alt aspect care își va pune amprenta în ceea ce numim industrie alimentară pentru acest an dar și pentru cel viitor. Specialiștii susțîn că anul agricol 2020 este grav afectat, iar în unele cazuri culturile sunt irecuperabile.