După luni grele în care economia lumii a fost zdruncinată din temelii, toată lumea aștepta anul 2023 pentru o revenire. Inflația nu a dat însă semne importante de redresare. Nici pentru viitorul apropiat, previziunile nu sunt deloc cele mai bine. Anunțul a fost făcut chiar de către reprezentanții FMI.
FMI, anunț tulburător despre economia lumii
Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva susține că economia mondială va trece printr-o creștere foarte lentă care ar putea să dureze ani. De altfel, previziunile pe termen mediu făcute de experți sunt cele mai slabe din ’90 și până acum.
Reprezentanta FMI a precizat că economia întregii lumi va merge spre extinderea ratei medii anuale de aproximativ 3%. Calculele în acest sens au fost făcute pentru următorii 5 ani.
Datele sunt sub prognoza de 3,5% reliefată în ultimii 20 de ani. Acestea ar arăta de fapt una dintre cele mai dificile perioade economice din ultimii 30 de ani.
Conform experților, un pilon principal care a dus spre un astfel de deznodământ a fost globalizarea. Aceasta a dus la majorarea ratelor de creștere. Totuși fenomenul a condus și spre o scădere a sărăciei la nivel mondial.
Reprezentanții FMI susțin însă că protecționismul comercial a ajuns să crească, iar astfel, expansiunea globală scade. Având la bază acest context, în perioada următoare, șefii Fondului Monetar Internațional vor purta discuții zilele viitoare. Experții vor să pună punctual pe tapet care sunt piedicile care împiedică o creștere a economiei. De altfel, aceștia vor căuta soluții de moment pentru o îmbunătățire pe termen scurt în acest sens. Unul dintre motive a fost însă comunicat, făcându-se referire la conflictul dintre Rusia și Ucraina.
„Această calamitate nu numai că ucide oameni nevinovaţi, ci şi agravează criza costului vieţii şi aduce mai multă foamete în întreaga lume. Ea riscă să şteargă dividendele păcii de care ne-am bucurat în ultimele trei decenii, provocând, de asemenea, tulburări în comerţ şi finanţe”, a preciza Kristalina Georgieva.
FMI întărește ideea că băncile centrale trebuie să mențină ratele dobânzilor ridicate. Șefa FMI susține că insituțiile financiar bancare trebuie să fie riguroase în abordarea unui astfel de plan.