Reclamă

O descoperire excepțională a fost realizată într-o carieră de piatră din Anglia, unde cercetătorii au găsit aproape 200 de urme de dinozauri ce datează de acum 166 de milioane de ani. Această nouă descoperire, denumită „autostrada dinozaurilor”, a fost făcută la Dewars Farm Quarry din Oxfordshire de către echipe de cercetători de la Universitatea din Oxford și din Birmingham, conform publicației The Independent.

Săpăturile au evidențiat cinci serii distincte de urme. Cea mai lungă dintre ele măsoară peste 150 de metri și majoritatea au fost lăsate de dinozauri erbivori cu gât lung, cunoscuți drept sauropozi. Cel mai probabil, acestea au fost făcute de Cetiozaur, un dinozaur înrudit cu Diplodocus, ce putea atinge lungimea de 18 metri.

Una dintre cărările descoperite a fost creată de un Megalozaur, un dinozaur carnivor cu o lungime de nouă metri. Acesta a lăsat urme care se intersectează cu una dintre cărările sauropozilor, ceea ce face cercetătorii să se întrebe despre natura acestor interacțiuni între specii diferite de dinozauri.

Descoperirea acestor urme fosile este deosebit de valoroasă pentru că oferă indicii în legătură cu mișcarea dinozaurilor, viteza la care se deplasau, dimensiunea și stilul de viață al acestor creaturi. „Urmele s-au păstrat atât de bine încât se poate vedea cum noroiul s-a deformat când dinozaurii pășeau pe pământ,” a explicat Dr. Duncan Murdock de la Muzeul de Istorie Naturală al Universității Oxford. Aceasta adaugă un plus de detalii la percepția asupra modului în care aceste ființe colosale trăiau și interacționau în antichitate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro