România se confruntă cu o criză acută de personal în cadrul armatei, având o rezervă învechită și un deficit sever de rezerviști voluntari, situație agravată de contextul militar tensionat din Ucraina. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu evidențiază nevoia urgentă de a modifica legislația privind armata voluntară și a îmbunătăți sistemul de rezerviști voluntari, pentru a preveni reintroducerea forțată a serviciului militar obligatoriu.
Ministerul Apărării Naționale are în dezbatere publică, de doi ani, un proiect care permite cetățenilor să opteze pentru un stagiu de pregtire militară de aproximativ 4 luni, urmând ca aceștia să intre în rezerva armatei. Această mișcare vine în contextul unui deficit de aproximativ 7.000 de militari față de obiectivul planificat, România reușind să atragă doar o treime din cifra necesară de rezerviști voluntari.
Președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), Virgil Bălăceanu, subliniază importanța sprijinului politic și societal pentru refacerea rezervei armatei, bazată pe principiile voluntariatului și învățăturile alte țări, precum statele scandinave. Fără aceste schimbări, Bălăceanu semnalează riscul înalt de a reveni la serviciul militar obligatoriu în următorii ani.
Contextual, președintele Klaus Iohannis a apelat la necesitatea consolidării rezervei de personal militar și modernizării infrastructurii de apărare, evidențiind și faptul că reintroducerea armatei obligatorii nu este încă pe masa de discuții. O propunere legislativă specifică se află în prezent în dezbateri parlamentare, adresându-se femeilor și bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pentru un stagiu de pregătire militară de până la 4 luni.
În ultimă instanță, refacerea rezervei armate române este o prioritate iminentă ce necesită acțiune rapidă în fața provocărilor de securitate regională, solicitând atât modificări legislative, cât și un sprijin politic și social consistent.