Reclamă
Reclamă

Uraganul Beryl a ajuns ca o furtună de categoria 2 în cele mai importante destinații turistice din Mexic, declanșând o alertă roșie în regiune în urma distrugerii mai multor insule din Caraibe, informează The Guardian.

Miezul furtunii s-a deplasat deasupra regiunii Yucatán, vânturile încetinind la aproximativ 160 km/h în momentul în care a ajuns în regiunea de nord-est a orașului Tulum, renumit pentru plajele sale cu nisip alb, peisajele luxuriante și ruinele mayașe.

Centrul Național pentru Uragane (NHC) a prognozat că furtuna se va deplasa spre nord-estul Mexicului și sudul Texasului spre sfârșitul weekendului. Anticipând acest lucru, oficialii texani au îndemnat vineri locuitorii de pe coastă să se pregătească pentru a face față lui Beryl. O înregistrare video postată vineri pe rețelele sociale arată vânturi puternice care lovesc centrul orașului Tulum.

Reclamă

O avertizare de uragan a fost emisă pentru coasta de la Puerto Costa Maya la Cancún, inclusiv Cozumel. Uraganul Beryl, primul din sezonul 2024 al Atlanticului, a fost la un moment dat o furtună de categoria 5, fiind cea mai timpurie furtună de această magnitudine înregistrată. Oamenii de știință consideră că acest sezon extraordinar de furtuni este alimentat de criza climatică.

Agenția de protecție civilă din Mexic a emis o alertă roșie, semnalând o amenințare de pericol maxim. Agenția a recomandat locuitorilor să rămână în casele lor sau să se refugieze în adăposturi pentru furtuni. Președintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, a reluat acest sfat, îndemnându-i pe cei aflați în calea furtunii să caute adăpost. Într-o postare pe rețelele de socializare, el a subliniat importanța de a acorda prioritate vieții în fața bunurilor materiale.

În Quintana Roo, unde se află Cancun, guvernatorul Mara Lezama a postat un videoclip din centrul orașului Tulum, care arată vânturile puternice și ploaia care afectează deja regiunea. Publicând pe X, ea a îndemnat locuitorii să rămână în casă, spunând: „Vă cerem tuturor să rămâneți în casele voastre, în adăposturile voastre, să nu plecați”. Școlile din Quintana Roo au fost închise, iar Ministerul Apărării din Mexic a deschis aproximativ 120 de adăposturi pentru furtuni în zonă.

Înainte de a ajunge în Mexic, uraganul Beryl a făcut ravagii în Caraibe. Acesta a măturat Jamaica, Grenada, St Vincent și Grenadine și nordul Venezuelei, făcând cel puțin 11 victime, dărâmând clădiri și dezrădăcinând copaci. Vineri după-amiază, agenția de protecție civilă din Mexic a declarat că nu au fost raportate victime în țară. Se așteaptă ca Beryl să slăbească rapid pe măsură ce traversează peninsula Yucatán, dar se preconizează că își va recăpăta forța atunci când se va deplasa deasupra Golfului Mexic.

Uraganul Beryl a forțat evacuarea a aproximativ 3 000 de turiști din Isla Mujeres, o insulă din apropiere de Cancun, a declarat directorul de turism al insulei, Jose Magana. Mulți locuitori, inclusiv pescari, au căutat adăpost în așteptarea impactului furtunii.

Aproximativ 100 de zboruri au fost anulate joi pe aeroportul internațional din Cancún, ceea ce a determinat mulți turiști să se grăbească să prindă ultimele zboruri care plecau. Nu se așteaptă ca platformele petroliere majore din Mexic, situate în principal în sudul Golfului Mexic, să fie afectate sau închise, dar proiectele petroliere din apele americane din nord ar putea fi afectate dacă uraganul își continuă traiectoria.

Cercetările efectuate de consorțiul ClimaMeter au stabilit că criza climatică, cauzată de activitățile umane, a intensificat semnificativ uraganul Beryl. Conform studiului, severitatea furtunii, împreună cu precipitațiile și viteza vântului asociate acesteia, au înregistrat o creștere de 10-30% ca rezultat direct al urgenței climatice.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro