Caraibe sub asediu: Uraganul Beryl de categoria 5 provoacă pagube uriașe și pierderi de vieți omenești

Data actualizării: 02/07/2024

Uraganul Beryl, care amenință Caraibele, a atins acum categoria 5, având potențial catastrofal, cu vânturi ce pot ajunge până la 260 km/h. Este cea mai timpurie furtună de o asemenea intensitate de când există înregistrări meteo.

Ochiul uraganului a trecut, când încă era de categoria 4, peste mai multe insule din sud-estul Caraibelor. Conform premierului din Grenada, Dickon Mitchell, cel puțin o persoană și-a pierdut viața în urma ravagiilor produse de uragan în această zonă.

„În jumătate de oră, Carriacou a fost distrus”, a declarat Dickon Mitchell, referindu-se la insula din Grenada. Furtuna a devastat insulele Carriacou și Petite Martinique, producând pagube considerabile locuințelor și afectând liniile de înaltă tensiune și comunicațiile între insule.


Potrivit Centrului Național pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, Beryl a atins zona de uscat în Carriacou luni dimineață, cu forța unui uragan de categoria 4. De atunci, intensitatea sa a crescut la categoria 5 pe scala Saffir-Simpson. Uraganul este însoțit de viteze maxime susținute ale vântului de 261 km/h și se preconizează că va aduce vânturi și valuri de furtună periculoase în Jamaica la sfârșitul acestei săptămâni. NHC a emis un aviz informativ luni seara, la ora 23:00 (03:00 GMT).

Citește și:

Statele insulare din vecinătate, St Vincent și Grenadine și St Lucia, au fost de asemenea afectate de ploi abundente și vânt puternic, în urma uraganului. Imaginile distribuite pe rețelele sociale arată inundații și moloz de la casele avariate.

Traiectoria uraganului Beryl indică deplasarea spre vest-nord-vest, cu probabilitatea de a se apropia de Jamaica miercuri, iar joi urmează să atingă țărmurile Peninsulei Yucatan din Mexic.

Beryl și-a crescut intensitatea de la furtună tropicală la uragan de categoria a 4-a în mai puțin de 24 de ore, duminică. Oamenii de știință cred că schimbările climatice ar putea contribui la rapiditatea formării acestei furtuni, neobișnuit de puternică pentru începutul sezonului uraganelor.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite preconizează un sezon al uraganelor neobișnuit de puternic în acest an, pe fondul creșterii temperaturilor apelor din cauza schimbărilor climatice și a fenomenului La Nina.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨