Reclamă
Reclamă

Uraganul Beryl a ucis cel puțin șapte oameni în sud-estul Mării Caraibelor, inclusiv în insule și pe coasta Venezuelei, și acum se îndreaptă spre Jamaica și Insulele Cayman. Deși retrogradat de la categoria 5 la 4, rămâne puternic și poate provoca adevărate catastrofe pe unde trece.

Vânturile devastatoare și creșterea nivelului mării sunt un pericol pentru viață și infrastructura esențială, precum liniile de curent. Beryl va afecta și Haiti și va ajunge, slăbit, în Peninsula Yucatan, din Mexic, mâine seară.

Beryl, primul uragan format în Atlantic anul acesta și cel mai timpuriu care a atins categoria maximă 5, își croiește drum prin Caraibe. Imaginile din satelit, înainte și după furtună, arată impactul dramatic: multe case au fost distruse, plajele și vegetația răvășite. Pe o insulă din arhipelagul Grenadines, Union Island, 90% din locuințe au fost „grav avariate sau distruse”.

Reclamă

Porturile și casele, cândva pline de viață, sunt acum în ruine, străzile sunt pline de moloz și bărci naufragiate. Furtuna a afectat în mod deosebit St. Vincent și Grenadine. Michael Brennan, meteorolog american, a declarat: „Puteți vedea ochiul lui Beryl și imaginile din satelit la sud de Republica Dominicană. Se îndreaptă foarte repede spre Jamaica. Sunt foarte îngrijorat de potențialul de aterizare directă sau de impact direct al nucleului acestui uragan major în Jamaica, unde aduce multe pericole care pot fi mortale, vânturi devastatoare și valuri de furtună care pun în pericol viața, precum și inundații fulgerătoare.”

Premierul Jamaicăi, Andrew Holness, i-a îndemnat pe cetățeni să se adăpostească: „Jamaica trebuie să ia în serios acest uragan. Dacă locuiți într-o zonă joasă, predispusă la inundații și alunecări de teren, sau pe malul unui râu sau al unei ape, vă implor să evacuați către un adăpost sau pe un teren mai sigur.”

La Kingston, capitala Jamaicăi, oamenii golesc rafturile magazinelor, aglomerează benzinăriile și își baricadează geamurile. Beryl a avut o intensificare extrem de rapidă, despre care experții în climă spun că probabil a fost alimentată de schimbările climatice cauzate de acțiunile umane.

Beryl este primul uragan major din sezonul uraganelor care se formează în Oceanul Atlantic. Un fenomen meteorologic de o asemenea amploare este extrem de rar atât de devreme în sezonul uraganelor, care durează de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii noiembrie. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite (NOAA) a prognozat un sezon extraordinar al uraganelor în 2024 și posibilitatea de formare a unui număr de 4-7 uragane de categoria 3 sau mai mare.

Aceste previziuni sunt în special asociate cu dezvoltarea așteptată a fenomenului meteorologic La Nina, precum și cu temperaturile foarte ridicate ale Oceanului Atlantic. Temperaturile Atlanticului de Nord continuă să crească de peste un an și ating niveluri record, mult peste mediile multianuale, conform datelor publicate de NOAA.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro