Furtunile violente aduse de uraganul Beryl au devastat Jamaica miercuri și sunt așteptate să lovească Mexic joi seara, după ce au cauzat moartea a cel puțin șapte persoane și au provocat distrugeri semnificative în sud-estul Caraibelor și Venezuela.
Uraganul Beryl, deosebit de puternic pentru începutul sezonului, este în prezent de categoria 4 pe o scară de 5, cu vânturi de până la 215 km/h, conform Centrului Național pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Miercuri după-amiază, centrul uraganului a trecut la o distanță de câteva zeci de kilometri de coastele sudice din Jamaica, potrivit serviciilor meteorologice ale țării, înainte de a se „îndepărta de insulă, seara”. Nivelul apei a crescut în zonele de coastă, vântul a atins „cel puțin 119 km/h” și au fost înregistrate ploi torențiale.
Într-o înregistrare postată pe rețelele sociale, premierul jamaican Andrew Holness le-a cerut „tuturor jamaicanilor să respecte ordinele de evacuare”. El i-a „implorat” pe cei care locuiesc în zone predispose la inundații să se mute „la adăpost sau într-un loc mai sigur”.
Locuitorii au făcut provizii în aşteptarea uraganului. Beryl ar putea provoca „daune considerabile din cauza vântului, în special caselor, acoperișurilor, copacilor și liniilor de înaltă tensiune”, a avertizat marți directorul NHC, Michael Brennan, descriind uraganul drept „extrem de periculos”. De asemenea, sunt așteptate alunecări de noroi și viituri cauzate de ploile torențiale, inclusiv în sudul Haiti.
Beryl urmează să treacă peste Insulele Cayman miercuri seara sau joi dimineață, ora locală, potrivit NHC.
Peninsula Yucatan din Mexic se pregătește pentru sosirea uraganului joi seară. Autoritățile au închis școli, au pregătit în jur de 100 de adăposturi pentru populație și au anunțat desfășurarea a sute de militari și specialiști în rețele electrice.
Beryl, primul uragan al sezonului din Atlantic, i-a impresionat pe experți prin faptul că a crescut foarte rapid în intensitate, în weekend. A fost temporar clasificat la categoria 5, cel mai înalt nivel, devenind astfel cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată de serviciile meteorologice americane.
Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice, în special prin încălzirea apelor oceanice, care constituie combustibilul unor astfel de furtuni, fac mai probabilă intensificarea rapidă a acestora și riscul de formare a unor uragane mai puternice. „Este clar că această criză climatică împinge dezastrele la noi niveluri record de distrugere”, a observat directorul agenției ONU pentru climă, Simon Stiell, într-o declarație trimisă AFP. Una dintre cele două victime înregistrate în Carriacou, o insulă din Grenada, pe care ochiul uraganului a devastat-o luni, face parte din familia sa.
Trei decese asociate acestui uragan au fost înregistrate în Venezuela. Cel puțin trei persoane au murit în Grenada și una în Saint Vincent și Grenadines. Premierul din Grenada, Dickon Mitchell, a indicat că insula Carriacou a fost izolată de lume, fiind înregistrate distrugeri la nivel de infrastructură și locuințe.
În Republica Dominicană, valuri masive au lovit țărmul capitalei Santo Domingo, au relatat fotografi AFP.
O furtună atât de puternică este extrem de rară la începutul sezonului uraganelor, care are loc de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii noiembrie în Oceanul Atlantic. La sfârșitul lunii mai, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite (NOAA) a prognozat un sezon extraordinar al uraganelor în 2024 și posibilitatea de formare a unui număr de până la șapte uragane de categoria 3 sau chiar mai mare. Aceste previziuni sunt în special asociate cu dezvoltarea așteptată a fenomenului meteorologic La Nina, precum și cu temperaturile foarte ridicate ale Oceanului Atlantic, potrivit NOAA.
Temperaturile Atlanticului de Nord continuă să crească de peste un an și ating niveluri record, mult peste mediile multianuale, conform datelor publicate de NOAA.