Reclamă

Ura cu care lovești  pare că spune exact povestea de zilele acestea din America, în cazul lui George Floyde.

The Hate U Give este o poveste despre rasism

Într-un interviu pentru The Los Angeles Times, autoarea a explicat că, după ce a auzit despre moartea lui Oscar Grant, un bărbat neînarmat, în vârstă de 22 de ani, care a fost ucis de un ofițer de poliție din Oakland în ziua de Anul Nou în 2009, a fost devastată.

„În furia și frustrarea mea, am scris o scurtă poveste despre un băiat pe nume Khalil, care seamănă foarte mult cu Oscar și o fată numită Starr, care era foarte mult ca mine”, a dezvăluit Thomas.

Tupac a spus că Thug Life înseamnă: ,, Ura cu care lovești în copii ne vine de hac tuturor.”

Angie Thomas a ales să scrie despre un subiect care a fost de multe ori surprins în filme sau în cărți. Dar mai ales un subiect extrem de întâlnit în prezent. Este de ajuns să vezi ce se întâmplă în Minneapolis. Însă când o fată de șaisprezece ani este cea care îți face cunoștință cu acestă parte urâtă a societății, cumva această carte are un altfel de impact.

O poveste care se repetă

Starr este o adolescentă de culoare care trăiește într-un cartier în care luptele între bande, focurile de armă și violența sunt la ordinea zile. Motiv pentru care părinții ei au învățat-o încă de la 12 ani care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze dacă este oprită de un polițist. Și au mai făcut ceva, au înscris-o la o școală frecventată în mare parte de albi.

,,Când am împlinit doisprezece ani, părinții mei mi-au ținut două discursuri. Unul a fost cel obișnuit, despre păsărele și albinuțe. Celălalt discurs a fost despre ce să fac dacă mă oprește poliția.”

Starr vede în fiecare zi partea monstruoasă a cartierului în care locuiește. Însă faptul că este fiica Marelui Mav îi oferă o oarecare protecție, pentru că deși în cartierul ei lupte se dau lupte de stradă, ea este protejată.

Desigur această parte a vieții ei, nu este adusă în discuție la școală. Unde Starr încearcă să țină secretă întreaga sa existență din cartier, aici ea este doar o jucătoare de baschet, o fată de culoare.

Când este la școală alături de prietenele și iubitul ei, ceea ce se întâmplă în cartier, rămâne în cartier.

Această carte pare doar ficțiune

Totuși în momentul în care un amic din copilărie de-al lui Starr este ucis de față cu ea de un polițist alb, lucrurile încep cu adevărat să se schimbe. Pentru că acesta este scânteia care stârnește vâlvătaia.  Scânteia care pornește focul și care îți arată cum funcționează lucrurile în societate. Scânteia care îți arată că un puști de culoare oarecare nu contează absolut deloc. Nu atunci când procesul este împotriva unui alb.

Dintr-o dată lucrurile escaladează. Oamenii încep se se revolte și cer dreptate pentru Khalid. Cu toate acestea întregul proces pare sortit eșecului. Singurul martor este Starr. Însă ea alege să își țină identitatea secretă. Ea este prea speriată de toate repercursiunile care ar urma să aibă loc dacă cei din cartier i-ar afla identitatea, sau mai rău, colegii ei de la școală.

Totuși, lucrurile nu par să intre pe un făgaș normal. Mai ales că cei din media aleg să îl prezinte pe Khalin drept personajul negativ al poveștii. Tânărul de culoare care făcea parte dintr-o bandă. Un huligan care a vrut să îl atace pe polițist.

Prinsă între vinovăția pe care o resimte pentru că alege să tacă și reputația de la școală, Starr este forțată să se descurce, cu consecințele propriei sale decizii.

„Uneori, oricât de multe lucruri bune ai face, se întâmplă și lucruri rele. Ideea e să continui să faci lucruri bune.

Nu este doar o carte despre rasism

Ceea ce ajunge să te frapeze dincolo de decizia lui Starr este ușurința cu care sunt puse etichetele, dar și violența prezentă la fiecare colț de stradă. Nesiguranța și frica sunt atât de prezente în viața oamenilor din comunitate încât învață să trăiască cu ele. Dar mai ales învață să își țină gura pentru a supraviețui.

Doar că, mulțimea este din ce în ce mai furioasă, iar tensiunea atinge cote alarmante. Oamenii aleg să se revolte și să lupte pentru a obține dreptate pentru un băiat care a fost judecat înainte de a fi cunoscut și a murit înainte de vreme.

O carte despre mentalități și societate

Ura cu care lovești face o radiografie extrem de detaliată a societății. O societate în care toți cei care nu sunt asemenea ,,normelor” acceptate de mare majoritate sunt izolați, puși la zid, discriminați. O carte care surprinde și redă într-un mod dureros o realitatea. În care ura, discriminarea, ipocrizia, lipsa de empatie, lipsa de iubire față de semeni este resimțită extrem de acut. În fiecare cuvânt, gând, acțiune, remarcă.

Ura cu care lovești  de Angie Thomas este cartea care surprinde ce se întâmplă în acest moment în SUA. Aceeași poveste, doar un alt nume. O carte pe care ar trebui să o citești.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro