Reclamă

UNICEF a dezvăluit că aproape unul din cinci copii din întreaga lume trăiește în zone afectate de conflicte, un număr care s-a dublat în ultimii 34 de ani. „Un copil care creşte într-o zonă de conflict are mult mai multe riscuri de a fi scos din şcoală, subnutrit sau forţat să-şi părăsească locuinţa – de multe ori în mod repetat – comparativ cu un copil care trăieşte în zone cu pace”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF.

În prezent, numărul conflictelor active este cel mai ridicat de după anul 1945, afectând 19% dintre copii. La începutul anilor 1990, procentele erau mai mici, cu doar 10% dintre copii locuind în astfel de regiuni.

UNICEF subliniază că în jur de 473 de milioane de copii au fost expuși, pe parcursul anului, celor mai severe forme de violență de la al Doilea Război Mondial încoace. „Aceasta nu trebuie să devină noua normalitate. Nu putem permite ca o generaţie de copii să devină daune colaterale ale războaielor necontrolate din lume”, a precizat Russell.

Un alt aspect alarmant, potrivit UNICEF, este riscul crescut de violență sexuală la care sunt supuse fetele în timpul conflictelor, numărul acestor incidente fiind în creștere în 2024.

Malnutriția este o amenințare letală în locuri precum Sudan sau Gaza, iar lipsa accesului la îngrijire medicală și educație reprezintă alte dificultăți majore pentru copiii ce trăiesc în zone de conflict. „Şcolile lor sunt bombardate, casele distruse, iar familiile dezbinate. Ei pierd nu doar siguranţa şi accesul la necesităţi de bază pentru supravieţuire, ci şi şansa de a se juca, de a învăţa şi pur şi simplu de a fi copii. Lumea îi dezamăgeşte pe aceşti copii. Pe măsură ce privim spre 2025, trebuie să facem mai mult pentru a schimba situaţia, pentru a salva şi a îmbunătăţi vieţile copiilor”, a adăugat Catherine Russell.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro