Reclamă

Un start-up din California, numit Savor, susține că a dezvoltat un proces prin care untul poate fi produs fără a folosi lapte de la vaci, ci din combinația unor molecule precum dioxid de carbon, hidrogen și oxigen. Alternativa lor fără lactate promite același gust bun, dar cu o amprentă de carbon semnificativ redusă.

Sub sprijinul financiar al miliardarului Bill Gates, Savor a lucrat de asemenea la variante fără lactate pentru înghețată, brânză și lapte, utilizând un proces termochimic care construiește molecule de grăsime. „Procesul nu generează emisii de gaze cu efect de seră și nu utilizează terenuri agricole și mai puțin de o miime din cantitatea de apă necesară agriculturii tradiționale. Și, cel mai important, are un gust foarte bun – ca și cel real, pentru că din punct de vedere chimic este.”, a afirmat Gates.

Noul tip de unt rezultat din această tehnologie are o amprentă de carbon de mai puțin de 0,8 g echivalent de dioxid de carbon pe kilogram, în contrast cu untul normal nesărat, care asociază o amprentă climatică standard de 16,9 kilograme echivalent dioxid de carbon pe kilogram, potrivit The Guardian.

„În prezent suntem în faza precomercială și lucrăm la obținerea aprobării de reglementare pentru a putea începe vânzările. Nu ne așteptăm să putem avansa cu niciun fel de vânzări până cel puțin în 2025.”, a declarat directorul executiv al Savor, Kathleen Alexander. Ea a adăugat că firma urmează să organizeze un panel de degustare oficial ca parte a eforturilor de comercializare și extindere.

„Ideea de a trece la grăsimi și uleiuri fabricate în laborator poate părea ciudată la început. Dar potențialul lor de a reduce semnificativ amprenta noastră de carbon este imens. Prin valorificarea tehnologiilor și proceselor dovedite, suntem cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor noastre climatice.”, a scris Bill Gates într-o declarație.

Industria zootehnică, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, este responsabilă pentru 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Alternativele la produsele din carne și lactate au devenit tot mai căutate în ultimii ani, însă multe nu oferă aceeași aromă ca produsele tradiționale. Savor insistă că untul lor are același gust ca și varianta clasică.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro