Reclamă

Universitatea Harvard a anunțat recent că își cere scuze public pentru că a păstrat o carte franțuzească din anii 1880, legată în piele umană, timp de aproape un secol în colecția sa. Această decizie vine la scurt timp după ce s-a constatat că legarea cărții „Des destinées de l’âme” de Arsène Houssaye în piele umană contravine standardelor etice ale instituției.

Într-un comunicat de presă, Biblioteca Houghton, parte a serviciului de bibliotecă al Universității Harvard, a menționat că pielea umană folosită pentru a lega exemplarul cărții va fi îndepărtată, recunoscând eșecul în privința respectării demnității umane printr-o astfel de practică.

Universitatea a explicat că această carte a fost adăugată în colecția sa în 1934, dar abia în 2014 testele științifice au confirmat că legătura este realizată din carnea și pielea unei ființe umane. Ludovic Bouland, medicul și bibliofilul care a conceput această legătură, nu a obținut consimțământul pentru utilizarea pielii pacientului său, care suferea de tulburări psihice și care decedase brusc.

Doctorul Bouland a descris această practică, cunoscută sub numele de „bibliopoezie antropodermică”, prin a sublinia că o carte care reflectă asupra sufletului uman „merita să primească un veșmânt uman”. Într-un bilet lăsat de Bouland, acesta nota că detaliile porilor pielii pot fi ușor distinse pe copertă.

Harvard se angajează să cerceteze proveniența și detaliile biografice ale cărții, ale lui Bouland și ale pacientului anonim, consultându-se cu autoritățile competente din universitate și Franța pentru a stabili modalitatea respectuoasă de tratare a rămășițelor umane.

Demersul Universității Harvard vine în contextul în care în 2022, instituția a finalizat un inventar major al peste 20.000 de rămășițe umane din colecțiile sale, recunoscând astfel propriul rol în istoria sclaviei și colonialismului.

Prin aceste acțiuni, Harvard se străduiește să alinieze practicile sale la etica modernă și la respectul față de demnitatea umană, reflectând asupra trecutului și reevaluând obiectele din colecțiile sale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro