Reclamă

Lupta împotriva răspândirii coronavirusului face Uniunea Europeană să ia măsuri drastice.Marți, cei 27 de lideri ai statelor membre UE au decis să închidă frontierele extene. Întâlnirea a avut loc prin videoconferință și a participat și președintele României, Klaus Iohannis.

Închiderea granițelor externe ale Uniunii Europene este o decizie luată pentru a stopa  răspândirea pandemiei provocate de noul coronavirus, al cărei epicentru a devenit Europa, potrivit France Presse. Această măsură va fi valabilă timp de 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungită. Momentan nu este specificat momentul în care se vor închide granițele.

Emmanuel Macrom, președintele Franței, a anunțat luni seară decizia de izolare a populației, iar măsura de închidere a granițelor interne va intra în vigoare de marți.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a insistat pe necesitatea coordonării acțiunilor în blocul comunitar. De asemenea, aceasta a subliniat importanţa unei libere circulaţii a bunurilor, în special a produselor medicale.

Mai multe state membre au ale să își închidă frontierele parțial. Printre acestea se numără Germania și Spania. Zece ţări membre ale UE şi din spaţiul Schengen au introdus controale la frontierele lor.

„Cetăţeni ai Uniunii Europene sunt nu numai blocaţi în străinătate, ci şi în Europa şi aceasta trebuie să înceteze”, şi-a exprimat regretul marţi Ursula von der Leyen într-un mesaj pe Twitter, cu puţin timp înainte de a participa la videoconferinţă.

Măsurile tărilor din Uniunea Europeană

Unele țări au decis izolarea populației cum sunt Italia, Spania și Franța, în timp ce Olanda exclude o astfel de măsură.

La vidoconferințele UE participă și Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene şi Mario Centeno, preşedintele Eurogroup pentru a lua decizii cu privire la problemele cauzate de epidemia coronavirusului în economie. Toți liderii statelor UE au promis să ia toate măsurile necesare pentru a răspunde dificultăţilor economice generate de epidemie, dar fără a recurge pentru moment la Fondul de salvare al zonei euro (MES).

Italia consideră totuși că acest semnal ar putea mai mult să îngrijoreze decât să asigure pieţele.

Comisia Europeană și-a luat angajamentul în a fi mai conciliantă cu ajutoarele de stat.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro